U četiri škole u Krajini krenuli i stotinjak djece migranata: Dočekani uz aplauze i osmjehe

U svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona jutros je počelo drugo polugodište, a nastava je krenula i za oko stotinjak djece migranata u četiri tamošnje škole.

U Osnovnu školu Brekovica, smještenu između Bihaća i Cazina, jutros je stiglo 23 djece migranata uzrasta do devet godina smještenih u prihvatnom centru Sedra u Cazinu. Aplauzom, slatkišima i osmjesima na licu dočekali su ih njihovi vršnjaci, roditelji djece i svi uposlenici škole. Dobrodošlicu djeci poželio je i ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona Damir Omerdić.

“Stvarno se osjećam jako emotivno iz razloga što smo uspjeli organizovati da djeca krenu u školu početkom drugog polugodišta. Želim samo da se zahvalim svim ljudima koji su na ovako lijep način dočekali djecu u školi. Također, želim pohvaliti radnike ministarstva, kao i međunarodne organizacije koje su dale sve od sebe da ova djeca danas dođu u školu. Urađeni su i ljekarski pregledi i mogu samo reći da je ovo odlična stvar i hvala svima“, rekao je Omerdić.

Direktorica Osnovne škole Brekovica Amra Ćehajić kazala je da je sretna da je, nakon višemjesečnih pregovora, postignuto rješenje na radost svih uključenih u ovaj proces

“Emocije su prepravile sve nas, sreća, zadovoljstvo radost. Nadamo se da će imati ono što im je nedostajalo svo ovo vrijeme, koliko su putovali po svijetu i bili oštećeni za ovakve stvari koje su danas u našoj školi doživjeli. I Uprava škole, Vijeće roditelja, Vijeće učenika, uposlenici i svi naši učenici danas su sretni i zadovoljni što smo ovu djecu dočekali širokogrudo i velikom dobrodošlicom“, istakla je Ćehajić.

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children. Za djecu je osiguran, prevoz, jedan obrok i školski pribor.

Moram priznati da je ovo jedan od najljepših dana od kako sam počela raditi na kantonu. Puno truda stoji iza ovog dana, mnogo razgovora, pregovora i uspjeli smo to riješiti sa ministarstvom i svim uključenim školama, roditeljima, djecom, ali i sa migrantskim kampovima. Tako da nije bilo jednostavno sve ovo organizirati. Meni je drago da je škola počela po rasporedu i izuzetno mi je drago da su ova djeca danas mogla krenuti sa svom ostalom djecom u školu“, kazala je Nevenka Lukin, koordinatorica UNICEF-a za USK.

Pored Osnovne škole Brekovica, oko stotinjak djece iz migrantske populacije krenulo je jutros i u Osnovne škole Harmani 2, Prekounje i Bakšaiš u Bihaću.

Related posts