U Cazinu povećan broj Hrvata za 130 posto

Područje Cazina bilo je naseljeno još u pretpovijesnom dobu. Na lokalitetima Stijena, Selište, Gradina i Čungar pronađeni su ostaci raznih predmeta od kostiju, kamena, gline i bakra koji potječu iz pretpovijesnog doba. Cazin, kao i cijela njegova šira okolica (Bosanska krajina), obiluju, najblaže rečeno, u odnosu na, recimo, središnju Bosnu, jako neobičnim reljefnim nazivima. Posebno mjesto u poljoprivredi zauzima stočarstvo u čemu prednjači proizvodnja sirovog kravljeg mlijeka. Općina Cazin je trenutačno najveći proizvođač mlijeka u BiH. Uz proizvodnju mlijeka, značajno mjesto zauzima i proizvodnja povrća i voća u kooperantskim odnosima za prerađivačke kapacitete.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Cazin živi 66.149 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, ova općina imala 63.409. Broj muškaraca je 33.072, a žena 33.077.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Cazinu danas živi 320 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 139, Bošnjaka je 63.463, dok je Srba 29…

vecernji.ba

Related posts