U Bužimu otvoren trodnevni sajam poljoprivrede, zdrave hrane, rukotvorina i starih zanata

U Bužimu je uz prigodan program otvoren trodnevni Sajam poljoprivrede, zdrave hrane, rukotvorina i starih zanata pod nazivom „ Dani žene sa sela i zdrave hrane“. Sajam, na kojem su učešće uzeli izlagači iz Unsko- sanskog kantona i šire, upriličen je povodom Svjetskog dana žena sa sela i Svjetskog dana hrane. Organizator Sajma je Udruženje „Izvor“ iz Bužima.

Radi se o sedmoj po redu prezentaciji domaćih proizvoda, zdrave hrane i rukotvorina , koja svake godine u Bužimu okupi izlagače iz cijelog Unsko-sanskog kantona i šire. Sajam, čiji je organizator Udruženje „Izvor“ iz Bužima, ima za cilj promovirati zdravu hranu, proizvode sa sela i druge tradicionalne vrijednosti ovih krajeva. Izlagače i druge goste pozdravio je načelnik općine Agan Bunić, koji je i otvorio manifestaciju.

Kako smo mogli čuti od izlagača, svojim učešćem na sajmu žele promovirati domaće proizvode i zdravu hranu, kako bi se ona što više konzumirala. Pored toga što spajaju ugodno s korisnim, smatraju da su ovakve manifestacije put osnaživanja položaja žene na selu.

Unapređenje položaja žene na selu ima višestruki značaj za lokalnu i širu društvenu zajednicu, jer se time osnažuje i podiže standard života u seoskim sredinama , mišljenja su u Udruženju „ Izvor „ , koji su zadovoljni organizacijom i posjetom Sajmu.

Otvorenju sajma , koji traje tri dana, prethodio je bogat kulturno zabavni program kojeg su pripremile vrijedne članice udruženja.

Related posts