U Bihaću potpisan koalicioni sporazum između GS-SDP-A-SDA-DF

Danas (21.11.2016) u 12 sati, u salonu za vjenčanja Gradske uprave Bihać upriličeno je potpisivanje Sporazuma o suradnji između političkih subjekata Građanski savez (GS), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Demokratska fronta (DF).

Građanski savez, kao nova politička snaga koja se u Bihaću pojavila samo nekoliko mjeseci prije Lokalnih izbora polučio je izvanredan izborni razultat osvojivši gradonačelničku poziciju i pet vijećničkih mandata u Gradskom vijeću grada Bihaća.

S obzirom da je Šuhret Fazlić postao novi gradonačelnik grada Bihaća iz Građanskog saveza pristupili su formiranju većine u Gradskom vijeću, gdje su im se pružili Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Demokratska fronta (DF).

Polazeći od konstatacije da je grad Bihać krajnje neodgovornom i nekonzistentnom politikom, populističkim pristupom u upravljanju, kao i nezakonitim, nepropisnim i nemoralnim aktivnostima doveden u alarmantno tešku situaciju, na ivicu bankrota, navedeni politički subjekti odlučni su da u narednom mandatnom periodu zajednički djeluju na saniranju postojećeg stanja.

U tom cilju potpisivanjem sporazuma pod nazivom OSNOVE SURADNJE U MANDATNOM PERIODU 2016. – 2020. međusobno su se obavezali da će se pridržavati ciljeva i principa djelovanja iz tog dokumenta i poslali poruku da će politiku voditi na jedan potpuno drukčiji, transparentan, pravedan i odgovoran način prema građanima.

Svečanom potpisivanju, gdje su potpisnici u ime stranaka bili predsjednici gradskih odbora Edin Moranjkić (GS), Fatka Kulenović (SDP), Ismet Kurić (ASDA), te Davor Župa (DF), prethodilo je potpisivanje istog sporazuma od strane svih sedamnaest vijećnika iz ove četiri stranke koji će činiti većinu u GV.

– Danas je potpisan sporazum o zajedničkom nastupu stranaka koje će činiti većinu u GV Bihać, a radi se o GS-u, SDP-u, ASDA i DF-u, odnosno strankama koje zajedno samnom preuzimaju sudbinu grada u svoje ruke i koje imaju jasnu platformu i viziju šta to treba uraditi u naredne 4 godine kako bi građani ovoga grada osjetili pozitivnu promjenu. Vrata za saradnju su otvorena i ostalim strankama koje participiraju u GV Bihaća, a koje nisu danas tu, te pozivamo i njih, odnosno njihove vijećnike da se uključe u realizaciju projekata, kako bi ovaj grad krenuo naprijed. Ono što mogu obećati jeste da ćemo postaviti nove vrijednosti, standarde i principe, da će građani osjetiti promjenu, te da će im sigurno biti bolje – rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić tom prilikom, dodavši da je prioritet stabilizacija budžeta i vraćanje nastalih dugova, nakon čega će krenuti i realizacija razvojnih projekata.

abc.ba

Related posts