U Bihaću obilježen Dan advokature F BiH

Svečanom skupštinom Advokatske komore Federacije BiH, u Bihaću je obilježen Dan advokature Federacije Bosne i Hercegovine. Na Skupštini, koja je okupila predstavnike advokatskih komora iz zemlje i regiona, ocijenjeno je da su problemi s kojima se suočavaju advokati u zemljama regiona slični, te su potrebni zajednički napori kako bi se sačuvao dignitet ove profesije.

Sudionike svečanosti, koja je u gradu na Uni okupila istaknute advokate iz zemlje, kao i predstavnike advokatskih komora zemalja iz regiona pozdravio je domaćin svečanosti, advokat Branko Marić, predsjednik Advokatske komore F BiH. Istakao je važnost zajedničkog zalaganja za očuvanje statusa advokature kao samostalne i nezavisne javne službe.

Svečani skup uveličali su predstavnici advokatskih komora iz zemalja regiona, koji su istakli opredjeljenje za daljnje jačanje saradnje i reguliranje advokature kao djelatnosti, u funkciji jačanja vladavine prava i pravne države.

Za izuzetne zasluge na planu afirmacije i unapređenja advokature, “Zlatna plaketa” je uručena Ilijasu Midžiću, advokatu iz Bihaća i advokatici Angeli Puljić iz Čapljine, inače članovima Advokatske komore F BiH.

Skupštini je prisustvovao i potpredsjednik F BiH Milan Dunović, koji je obraćajući se prisutnim advokatima kazao, kako u BiH nema pravne sigurnosti, te da treba uložiti puno truda i zalaganja, kako bi se poboljšao položaj advokature u F BiH.

rtvusk

Related posts