Tvrde da nema piramida u Visokom, ali da ima nešto čudno?!

U novom Globusu, u drugom nastavku svoje velike reportaže o brdu iznad Visokog za koje arheolog dr. Semir Osmanagić tvrdi da je drevna piramida, govore Osmanagićevi glavni protivnici dr. Ivan Šimatović i dr. Slobodan Mizdrak, koji pobijaju teoriju o drevnoj civilizaciji u dolini rijeke Bosne, starijoj od mezopotamske i egipatske.

Bosanske piramide, inače, izazvale su i velik interes Ericha von Dänikena, švicarskog istraživača poznatog po teoriji da su Zemlju u pradavna doba posjetili izvanzemaljci i prvim ljudima predali napredna znanja, a koji ovih dana boravi u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih Osmanagićevih argumenata, da brdo Visočica ima oblik piramide, dr. Šimatović opovrgava: “Osmanagićeva ‘Piramida sunca’ uopće nema pravilan oblik piramide, to je prirodna formacija – tipično zakrivljeno brdo”, kaže.

Visočica usto, dodaje dr. Šimatović, nije pravilno orijentirana prema stranama svijeta, kako tvrdi Osmanagić: sjeverna padina otklonjena je od pravca geografskog sjevera 7 i pol stupnjeva, a istočna 9 i pol stupnjeva prema sjeveru. To su veliki otkloni. Ta je “piramida” prilično “grbava”: sjeverna strana Visočice donekle je ravna i trokutasta, istočna je neravna, dok je južna izrazito zakrivljena.

Dr. Slobodan Mizdrak pak opovrgava drugi važan Osmanagićev argument: “On tvrdi da su ‘bosanske piramide’ sagrađene od betona, a to nije istina: riječ je o sedimentnim stijenama. To se jednostavno može dokazati kemijskim putem.”

Dr. Mizdrak, doduše, priznaje jednu od neobičnih pojava kraj Visokog. “Visočica jest energetski aktivna, i tu Osmanagić ima pravo”, kaže dr. Mizdrak. “Mjerenjem sam ustanovio da brdo doista isijava enormne količine energije. No, to nije dokaz da je riječ o piramidi.

Osmanagić kaže: ‘Čim Visočica zrači, to je umjetno!’ Oponenti odgovaraju: “Ne, nije tako. I priroda se može poigrati. Tajna je u dovoljnoj pravilnosti, a dovoljna pravilnost ne znači da su to ljudi izgradili.”

jutarnji list

Related posts