Tužna godišnjica u Prijedoru: Kroz logor Omarska prošlo je 8.000 ljudi

Danas će u krugu poslovnog kompleksa Arcelor Mittal, a bivšeg logora Omarska u Prijedoru, biti obilježena 24. godišnjica zločina nad logorašima, počinjenim u ovom logoru 1992. godine.

Koncentracioni logor Omarska bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, s područja općine Prijedor. Kroz logor je od maja 1992. godine prošlo više od 8.000 osoba.

Logoraši su u krajnje nečovječnim uslovima sve vrijeme bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja te ubistvima. U logoru je ubijeno oko 700 logoraša, a na desetine žena je bilo izloženo sistematskom izrabljivanju i silovanjima.

Za zločine počinjene u logoru Omarska pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21, Mlađo Radić na 20 godina, Miroslav Kvočka i Momčilo Gruban na po sedam godina, dok su za ove zločine Milojica Kos i Dragoljub Prcać osuđeni na po šest, odnosno pet godina zatvora.

(Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Related posts