Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za organizirani kriminal i krijumčarenje droge

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH u okviru akcije kodnog naziva “Global” podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženi se terete da su u periodu od oktobra 2013. do septembra 2014., djelujući kao grupa za organizirani kriminal, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge “kokain” i “marihuana- skank” s područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegove u Sloveniju i Austriju vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge “marihuane”, a potom istim krijumčarskim kanalima vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge “kokain” s područja Holandije, preko Austrije i Slovenije, te da su organizovali i posredovali u kupovini opreme namijenjene za proizvodnju opojne droge u Danskoj.

Po prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, proizlazi da su optuženi Dragiša Brnić, Neven Stanić i Duško Spasojević, zajedno s drugim njima poznatim osobama organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal, te angažovali optuženog Alena Mujanića i druge njima poznate osobe koje su na isti način namjeravale ostvariti protivpravnu imovinsku korist, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge.

Također, optuženi se terete da su isplanirali i organizovali transport razne opreme i potrebnih pomagala za nelegalni uzgoj i proizvodnju opojne droge “marihuana” na području Danske, te su u međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovalo i pravosuđe BiH, otkriveni i procesuirani.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje svjedoka i stručnih osoba, te je priložen obiman dokazni materijal, među kojim i dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima.

Pretresima su pronađene i privremeno oduzete određene količine opojnih droga, šest paketića opojne droge “cannabis”, ukupne težine 3342,34 grama, oduzeto je od optuženog Alena Mujanića na području Slovenije, dok je 2.030 komada stabiljki, odnosno 93 kg opojne droge “cannabis” pronađeno i oduzeto u Danskoj od osoba koje su tu zatečene i zbog toga osuđene, a koje su bile u dogovoru sa organizatorom Dragišom Brnićem koji je sve finansirao.

Optužnica je podignuta protiv Dragiše Brnića, rođenog 16. maja 1959. u Kotor Varošu, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH; Nevena Stanića, rođenog 8. oktobra 1980. u Kotor Varošu, s prebivalištem u Sloveniji, državljanina Republike Slovenije i BiH; Duška Spasojevića, rođenog 5. juna 1983. u Prnjavoru, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH, i Alena Mujanića, rođenog 4. marta 1980. u Banjoj Luci, nastanjenog u Prnjavoru, državljanina BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Faktor.ba)

Related posts