Turske zvijezde u Sarajevu: Osjećali smo da film “Rana moje majke” dugujemo vašem narodu

Popularni glumci iz turske serije “Sulejman Veličanstveni”, Meryem Uzerli, poznatija kao Hurem, i Ozan Güven, poznatiji kao Rustem-paša, stigli su danas u Sarajevo. Oni su večeras na 8. festivalu turskog filma u Kinu Meeting Point predstavili film “Rana moje majke” u kojem tumače glavne uloge.

Glumica Meryem Uzerli rekla je da je ovaj film emotivan za sve.

“Kada budete gledali film smijat ćete se i plakati u isto vrijeme. Film će zaista djelovati na sve tačke vaših emocija. Veoma smo sretni što smo sarađivali sa dvije tako različite, a tako bliske zemlje”, rekla je Uzerli.

Njen kolega Ozan Güven ispričao je da je u Sarajevo prvi put došao 1999. godine i da su ga oduvijek za ovaj grad vezale čudne, teške emocije zbog kojih je osjećao odgovornost da napravi film ili seriju i bude dio te priče.

“Sve vrijeme sam osjećao da dugujem vašoj publici i vašem narodu film ili seriju. Ni nakon toliko godina ta priča me nije napustila, sve vrijeme je bila uz mene. Naravno da ne možemo u potpunosti osjetiti ono što ste vi osjetili, ali uvijek sam tu priču nekako nosio u sebi”, rekao je Güven.

Prisutnima se obratio i režiser filma Ozan Aciktan koji je istakao da film ima mnogo aspekata, a da je posebno bitan emotivni segment priče.

Uzerli je naglasila da su se na ovaj film, i kao ljudi i kao glumci, pripremali s emotivne tačke.

“Rana moje majke” je film sa bosanskom pričom o kompleksnoj prirodi čovječanstva koja govori do koje mjere stanja okrutnosti i saosjećanja je u stanju da ide.

Nakon što je napunio osamnaest godina, Salih napušta sirotište u Zenici kako bi pronašao svoju izgubljenu porodicu i počinje da radi na srpskoj farmi. Odjednom, u najneočekivanijem momentu pronašao je dom. Hoće li ikada biti u stanju pustiti duhove prošlosti i biti sretan u svom novom životu? Kako tenzije eskaliraju uznemirujuće stvari izlaze na površinu… Napeta priča o porodici, ljubavi i identitetu. “Rane moje majke” prate Saliha dok traži trag nade u ratom razorenim životima. Ovu ambicioznu dramu je režirao Ozan Aciktan i skreće pažnju na ono što je rat u Bosni ostavio iza sebe.

Ekipa koja je radila na filmu je naglasila da je kinematografija veoma snažno sredstvo i da je bilo veoma značajno napraviti ovakav film kako se ta bol više ne bi ponovila.

Tokom 8. Festivala turskog filma bit će prikazano pet filmova novije produkcije poznatih turskih režisera.

Klix.ba

Related posts