Tresle se zgrade: Jak zemljotres uznemirio Banjalučane

Zemljotres magnitude 4 stepena po Rihteru pogodio je danas Banju Luku i banjalučku regiju, a od jačine podrhtavanje tla tresli su se prozori i vrata u stanovima i kućama u ovom gradu.

Zemljotres se osjetio oko 16 sati, a prema podacima iz Hidrometerološkog zavoda RS, epicenter je bio oko osam kilometara istočno od Laktaša, dok je njegova snaga bila precizno 3,8 jedinica po Rihterovoj, odnosno oko 5 po Merkalijevoj skali.

Prema mišljenju mnogih Banjalučana, ovo je jedan od najjačih zemljotresa koji su osjetili u poslijeratnom periodu, ali zasad nema podataka da li je negdje izazvao materijalnu štetu.

Kod velikog broja građana današnje podrhtavanje tla posebno je izazvalo strah, jer je prije samo nekoliko dana obilježena 47-godišnjica razornog zemljotresa koji je ovaj grad pogodio 27. oktobra 1969. godine kada je život izgubilo 15 ljudi, dok ih je više od hiljadu teže ili lakše povrijeđeno.

Jačina je tada bila preko 8 po Merkalijevoj, odnosno oko 6,6 jedinica po Rihterovoj skali, a glavnom udaru prethodilo je nekoliko također jakih zemljotresa.

Stručnjaci za seizmologiju u više navrata su upozoravali da se Banja Luka nalazi na trusnom području, te da ponavljanje jakih zemljotresa nije isključeno.

Načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić Amović je povodom obilježavanja 47-godišnjice katastrofalnog zemljotresa u gradu na Vrbasu, ocijenila da postoji vjerovatnoća ponavljanja snažnih zemljotresa, posebno u Banjoj Luci.

– Potresi se ne mogu predvidjeti, ali se može utvrđivati vjerovatnoća njihovog pojavljivanja na određenom prostoru s obzirom na statistiku i istorijske činjenice – kazala je Cvijić-Aćimović.

(B.S./Faktor.ba)

Related posts