Toplota ili led: Šta pomaže u ublažavanju bolova

Kada osjećamo bol, ponekad postoji dilema da li treba odabrati tople ili hladne obloge, a mnogi od nas su nerijetko pogriješili u izboru i pogoršali situaciju.

Međutim, postoje uputstva koja će spriječiti greške u budućnosti.

Toplota je bolja kada je riječ o dugotrajnim i hroničnim bolovima, obično onim koji traju više od šest nedjelja. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u ovim slučajevima se preporučuju tople obloge, jer toplota opušta zglobove i mišiće.

Led je efikasan kod bola izazvanog svježim povredama i smanjuje upale. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u nervima i krvnim žilama u mozgu, a olakšanje donosi primjena hladnih obloga, bilo da se radi o ledu ili hladnim peškirima.

Ljudi često prave grešku i koriste hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata. Ispravno je koristiti toplotu za opuštanje mišića.

Ukoliko istegnete mišić ili povrijedite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba koristiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se koriste hladne, a potom tople obloge.

Tendinitis je stanje upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti. Sebi možete pomoći nanošenjem leda.

Tendinoza je stanje hroničnog tendinitisa u kojem su tetive oštećene na ćelijskom nivou. Kao što je slučaj sa ostalim hroničnim stanjima, ovdje pomaže primjena toplote.

Related posts