Top lista dugovječnih: Najduže se živi u Monaku, na kojem mjestu je BiH?

Zahvaljujući naprednoj medicini, ali i podignutoj svijesti o zdravom življenju, ljudi širom svijeta žive duže nego što je to bilo ranije.

Stručnjaci su napravili popis top 50 zemalja s najdužim životnim vijekom. No, najprije treba objasniti nekoliko faktora.

Stanovnicima SAD-a nije prioritet fizička aktivnost i zdrava prehrana. Važnost tih faktora postaje izrazito jasna kad se uporede podaci koji pokazuju da je prosjek u najdugovječnijoj zemlji 89, a u Americi 79 godina.

Japan, koji je doživio najbrži porast životnog vijeka od kraja Drugog svjetskog rata, privlači interes mnogih istraživača. Uz prosječni životni vijek od 82 godine, japanskoj dugovječnosti je pomogla predanost vježbanju, zdravoj prehrani i održavanju društvenih veza.

Činjenica je da su u Japanu i mnogim drugim zemljama, troškovi zdravstva po stanovniku manji nego u SAD-u, piše Infoplease.

Na kraju popisa top 50 zemalja s najdužim životnim vijekom je Guam, otok u zapadnom Tihom okeanu (područje SAD-a). Njihov prosječni životni vijek iznosi 78,98 godina. Slijede zemlje poput Portugala, Portorika, Danske, Tajvana i SAD-a, s prosječnom životnom dobi od 79 do 80 godina.

Između 80 i 81 godine žive stanovnici Južne Koreje, Evropske unije, Grčke, Njemačke, Irske.

Stanovnici Novog Zelanda, Belgije, Austrije, Kanade, Francuske i Italije, žive u prosjeku od 81 do 82 godine. Zatim slijede Izrael, Švicarska, Island, Andora, Hong Kong i ostali sa 82 do 83 godine života. Tu je i San Marino s prosjekom od 83 godine.

Pri vrhu su Singapur i Japan s 84 godine, a prednjači Monako s prosječnom životnom dobi od 89,52 godine. BiH nije među prvih 50 zemalaja. Nalazimo se na 85. mjestu sa prosječnom životnom dobi od 76,55 godina. Na ukupnoj listi su 224 zemlje, a zadnja je Chad, čiji prosječni stanovnik dočeka 49 godina.

faktor.ba

Related posts