Tinejdžer koji je u Minhenu ubio devet osoba bio opsjednut oružjem, liječio se na psihijatriji

Napadač koji je u pucnjavi u shopping centru u Minhenu sinoć ubio devetero ljudi bio je opsjednut s oružjem te nije bio povezan s ISIS-om, otkrila je njemačka policija.

Tokom pretrage stana otkriveni su brojni novinski članci o različitim napadima kao i članak naslova “Zašto studenti ubijaju”.

Sve žrtve 18-godišnjeg mladića rođenog u Njemačkoj živjele su u blizini centra te među njima nije bilo stranaca. Žrtve su bile starosti između 15 i 45 godina, a troje je bilo s Kosova.

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno je li u trenutku napada bio pod utjecajem droge ili alkohola.

Njemački Bild je objavio kako je riječ o mladiću imena Ali Sonboly te su na svojim stranicama objavili i njegovu fotografiju.

Bio je naoružan pištoljem Glock-17 za kojeg nije imao dozvolu.

Pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena “Selina Akim” putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave mamio mladiće i djevojke u McDonald's obećavši im besplatnu hranu.

Ubica je imao dvojno državljanstvo – njemačko i iransko. S roditeljima je živio u Maxvorstadtu, dijelu Munchena, gdje je išao i u školu. Njegove komšije jučer ga, kako pričaju za Blic, nisu vidjeli cijeli dan.

“Živio je ovdje blizu mene. Viđao sam ga tu i tamo i ne mogu reći da sam ga zapravo poznavao. Moj prijatelj mu je bio školski kolega i rekao mi je da je bio miran tip. Prepoznao ga je na snimkama napada koje su se pojavile na internetu”, priča komšija ubice za Bild.

Komšije su, prepoznavši napadača na snimkama, odmah sve prijavili policiji.

Otač napadača priveden je u policijsku stanicu na ispitivanje.

Related posts