Terzić: Prvo osigurati biračima da uopće imaju izbore, a onda planirati spajanje Općih i Lokalnih

Nedavno je Farudin Radončić, lider SBB-a odgovarajući na novinarsko pitanje “hoće li SBB podržati inicijativu koju je najavio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, da se lokalni i opći izbori održe istovremeno 2018. Godine odgovorio pozitivno, te podsjetio da je SBB ovaj prijedlog zagovarao i ranije.

– Stara je ideja SBB-a da se to upravo uradi na taj način, da se dva puta ne troši poreski novac i da je dobro da imamo tri godine mira kako bismo imali više prostora za međusobni kompromis – kazao je lider SBB-a.

No, šta je sve potrebno da bi se to i desilo. Posebno u vrijeme kada nismo u stanju da osam godina održimo izbore za Grad Mostar, a ove godine ni izbore u Stocu, a pričamo o projektu spajanja općih i lokalnih izbora.

Almir Terzić, politički analitičar da bi za početak trebali prvo osigurati biračima da uopće imaju izbore, pa onda nešto pričati.

– Nismo u stanju sedam godina provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a u međuvremenu su se desile još dvije i osigurati ostalim da biraju svoje predstavnike na razini BiH. Spajanje lokalnih i općih izbora u BiH je moguće samo pod uslovom da se zatvore kandidacijske liste, odnosno da se umjesto stranaka i kandidata glasa samo za stranke. Jer, bilo bi katastrofalno provjeravati, obrađivati i štampati 40.000 imena kandidata na takvim izborima. Osim toga birači bi se izgubili sa pet glasačkih listića i tolikim kandidatima, a manipulacije bi bile više nego očite – kaže Terzić.

I da, kao preduvjet za to su promjene ustava i statuta, dodaje Terzić, te i izmjene Izbornog zakona BiH, RS-a i propisa u Brčko distriktu što je gotovo nemoguće.

– Opet se javnost iscrpljuje bezveznim stvarima. Osim ako nisu u funkciji skretanja pažnje sa nekih važnih pitanja i stvari koje su u toku kao što je donošenje sramnog Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa, prodaje dionica Bosnalijeka, FDS-a i drugih preduzeća u FBiH. Osim toga ko ima pravo izabranim predstavnicima koje su izabrali birači na četiri godine uskratiti pola mandata, osim samih birača?! – pojašnjava Terzić.

Related posts