Tehnički problem ili spuštanje cijene: Bosnalijek bez kupca

Danas zakazana vanredna aukcija za prodaju manjinskog udjela Vlade FBiH u Bosnalijeku po cijeni dionica od 15,50 KM nije realizovana jer nije bilo zainteresovanih kupaca, Na prodaji je bilo više od milion i 500 hiljada dionica Bosnalijeka ili 19,25 posto dionica u državnom vlasništvu.

U federalnoj Agenciji za privatizaciju tvrde da je riječ o tehničkom problemu, da zainteresiranih kupaca ima i da za sada ne namjeravaju spustiti ponuđenu ciijenu. Vlada FBiH ima drugi najveći udio u Bosnalijeku nakon firme Haden iz Luksemburga i on se kreće od 19,25 posto.

“Vlada FBiH i dalje ima 19,25 posto udjela u Bosnalijeku i nadamo se da će se naći kupac. Danas ga nije bilo koji će kupiti paket koji nudi Vlada po cijeni od 15,5 KM. Imam saznanja da je to ipak nešto bilo zbog ‘tehničke prirode’, bilo je u izuzetno kratkom vramanu. Nadam se da ćemo uskoro ponovo oglasiti prodaju prije godišnjih odmora i da ćemo pronaći kupca.Ne bi išli u prodaju da nemamo informaciju o zainteresirnim kupcima”, kazao je Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

Podsjetimo kako ni ranije oglašena prodaja 45 posto udjela u “Sarajevo osiguranju” u dva pokušaja unatoč spuštanju cijene dionice nije uspjela, iako se radilo o jednoj od najvećih osiguravajućih kuća sa gotovo 15 posto udjela na tržištu

“Ono što možemo potvrditi da za sada imamo pismo namjere od potencijalnih kupaca koja bi to bila cijena koju bi oni mogli ponuditi za Sarajevo osiguranja. Vidjećemo koju ćemo odluku predložiti Vladi FBiH kako prodati 45 posto udjela u ovoj firmi”, naglasio je Vrbić no nije precizirao kada će odluka biti donesena.

Pravilnik o određivanju cijene vladinih dionica u firmama oslanja se na berzansku cijenu, jer se minimalna cijena određuje na osnovu desetodnevne trgovine na berzi. Posljednjih 12 mjeseci, prema podacima dostupnim na Sarajevskoj berzi cijene dionica Bosnalijeka kretale su se od 9,51 KM pa do 13 KM, Sarajevo osiguranja oko 7 maraka. Naredne sedmice očekuje se i objava prodaja oko 40 posto državnog udjela u FDS također putem berze sa početnom cijenom dionice od 83,50 KM.

N1

Related posts