Tanja Krstović, jedina žena inženjer letač u helikopteru OSBiH: O ovom poslu maštala sam od djetinjstva

Poručnik Tanja Krstović, jedina žena sa završenom vojnom akademijom u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) i jedina žena inženjer letač u helikopteru u OSBiH svoj poziv, za koji kaže da je najljepši, preporučuje hrabrim i odvažnim.

Ova Banjalučanka članica je Prvog helikopterskog skadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banjoj Luci, na aerodromu Mahovljani, a naročito je zadovoljna jer je dio tima koji pomaže i učestvuje u humanitarnim akcijama. Tanju Krstović mnogi su primijetili na plakatima i u videospotovima javnog poziva za prijem u profesionalnu vojnu službu sa početnim činom oficira Oružanih snaga BiH.

– Bilo mi je drago da promoviram Oružane snage BiH i Prvi helikopterski skvadron, odnosno svoju jedinicu, zbog zadataka koje obavljamo. Naša je misija pomoć civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama, vidjeli ste i sami kada su bile poplave, kad su požari, veliki snijegovi… – istakla je Krstović.

Sa ovom mladom poručnicom ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je na aerodromu u Mahovljanima. Pregledavajući helikopter Mi-8T ispričala je kako je ostvarila svoju životnu želju, jer je o ovom pozivu maštala od djetinjstva.

– Po završetku srednje škole interesovala sam se o mogućnostima školovanja na vojnoj akademiji. Kao i u svemu bilo je potrebno mnogo truda, odricanja i upornosti, ali i malo sreće obzirom da su na školovanje upućivani samo muškarci na vojne akademije – rekla je Tanja.

Tadašnje Ministarstvo odbrane entiteta Republika Srpska uputilo ju je na zrakoplovnu vojnu akademiju u Grčku 2005. godine, iako prije toga nisu slali djevojke na vojnu akademiju, a nije ni postojao plan školovanja za žene.

Zrakoplovnu akademiju završila je pet godina kasnije i stekla zvanje diplomiranog inženjera za avion-motor.

– Nakon završetka vojne akademije postavljena sam na mjesto komandira kontrole kvaliteta u Prvom helikopterskom skadronu Brigade zračnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banjoj Luci, na aerodromu Mahovljani. Tokom rada završila sam dodatne obuke i stekla zvanje iznženjera letača na helikopteru Mi8T – kaže ona.

Na akademiji su prema njenim riječima uslovi školovanja bili jednaki i za žene i za muškarce.

– Kao žena nisam bila u povlaštenom položaju. Obuka je bila jednaka za sve, imali smo psihofizičke obuke svakodnevno, pješadijske obuke i od početka do kraja školovanja morali smo da zadovoljimo stroge zdravstvene kriterije – dodala je Krstović.

To što je žena nije joj predstavljalo problem u odnosu sa kolegama kojima je nadređena, jer sa svima ima “veoma korektan odnos”.

– Nisam imala problema da se uklopim u muško okruženje obzirom na privrženost pozivu za koji sam profesionalno edukovana – kazala je Tanja.

Na pitanje koliko često leti odgovorila je da to zavisi od ispravnosti helikoptera. Za svoj posao kaže da je veoma odgovoran i izazovan. Iz dosadašnje karijere u sjećanje joj se najdublje urezala akcija u kojoj je prošle godine bila član posade spasilačkog helikoptera prilikom pada malog sportskog aviona nedaleko od Tuzle i Doboja.

– Meteosituacija je bila veoma nepovoljna i teren nepristupačan. Zahvaljujući uigranosti i iskustvu posade unesrećeni su evakuisani do najbližeg zdravstvenog centra – prisjetila se poručnica Tanja Krstović.

Bez obzira na ovakve akcije kaže da je svaki letački dan neobičan, poseban na svoj način.

U budućnosti želi da se i dalje obrazuje u struci, ali i da nastavi sa letačkim aktivnostima, a naročito bi je usrećila prilika da “isproba” i helikopter Mi-28.

(Faktor.ba, Foto: AA)

Related posts