Svi stanovnici su zadovoljni: Ovo je jedina država na svijetu koja ima Ministarstvo sreće

Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj i glavni prioritet nacionalne politike.

Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u član 9 njihovog ustava, a Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svijetu.

Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanje u zemlji koristi se drukčiji indikator – bruto nacionalna sreća.

Butan, koji je uistinu jedinstvno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi koji tamo žive zadovoljni su životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz bilo kakvih hemijskih gnojiva što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke.

Butan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva zbog toga što je ov zabranjen, a šume se ne sijeku, već se stanovništvo uvijek trudi posaditi što više stabala.

Kraljevina Butan je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja. Na sjeveru graniči s Kinom, na jugu s Indijom s kojom je povezan gospodarski i politički.

Budizam je državna religija i pripada mu većina stanovništva. Ova država je još uvijek prilično izolirana od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje. – piše faktor.

Related posts