Švedska ministrica i bosansko: Znaš li ti ko sam ja?

Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja, podnijela je neopozivu ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom i pronašla 0,2 promila alkohola u krvi, javili su jučer švedski mediji. Porijeklom iz Foče, dijete protjeranih Bošnjaka mlada  Hadžialić, izazvala je  izazvala veliku pažnju medija kada je 2014. godine postala najmlađa ministrica u Švedskoj  vladi na poziciji u Ministarstvu obrazovanja.

Prema pisanju švedskih medija, ministricu Hadžialić je policija zaustavila u četvrtak navečer, a ona je objasnila kako je popila dvije čaše vina. Priznala je da je pogriješila i dala ostavku.

Ova vijest, odjeknula je i u Bosni. Hadžialić je isticana kao uzor mladima. Ali ne bi Bosanac bio Bosanac da se ne odrekne svog. Pa se u komentarima na vijest osula paljba kritika na mladu Šveđanku ( Šveđanku, da) . Zaboravilo se koliko je bosanskih ministara evidentirano u saobraćaju, s mnogo više promila alkohola u krvi. Samo što   kod nas to političari (a i uža im rodbina)  „rješavaju“ sa retoričkim i bahatim : Znaš li ti ko sam ja?

Ali, Aida Hadžialić za vrijeme posjeta Bosni zanimala se za projekte obrazovanja, nije izučavala bosanske političke manire. Da je po Aidinom maniru pljuštale bi ostavke u BiH svako malo.

Related posts