Svečanom sjednicom obilježeno 65 godina postojanja Akademija nauka i umjetnosti BiH

Svečanom sjednicom u sarajevskoj Vijećnici, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježila je 65 godina postojanja i 50 godina od donošenja Zakona o ANU BiH.

Miloš Trifković, predsjednik ANU BiH, naglasio je da je neophodno da akademija ostvari direktnu vezu sa najvišim nivoom državne organizacije kako bi ostvarila svoju misiju, a to je, prije svega, unapređenje nauke, njegovanje umjetnosti i zaštita kulturne baštine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Uloga Akademije nauka i umjetnosti BiH kroz istoriju i danas su iste. Ostvarujemo je shodno okolnostima i mogućnostima i odnosu društva prema nauci i akademiji. Dijelimo sudbinu ostalih naučnih institucija u zemlji. Razlike su tehničke prirode i nisu bitne. Svi trpimo od nedovoljnog finansiranja, od ad hoc pristupa rješavanju društvenih problema, od odlaganja investicija u naučne kapacitete za neka bolja vremena – rekao je Triufković.

Dodao je da će istrajati na unošenju u registar institucija koje osniva Bosna i Hercegovina da bi smo prešli na državni nivo.

– To nam je potrebno, ne radi finansijskih sredstava, jer ne znamo šta će nam državni budžet odrediti, nego potrebno nam je zato što bez direktne veze sa najvišim nivoom državne organizacije ne možemo ostvariti svoju misiju. Ona je unapređenje nauke, njegovanje umjetnosti, zaštita kulturne baštine, briga o mladim kadrovima, objedinjavajuće djelovanje u sistemu nauke i još mnogo toga – kazao je Trifuković.

Svečana sjednica održana je pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iako je bilo planirano da se on obrati prisutnima, to se nije dogodilo, jer je danas imao državničke obaveze vezane za posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Umjesto njega, svečanoj sjednici obratio se njegov savjetnik Amel Suljović. Veliki značaj osnivanja ANU BiH tokom svog govora istakao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, te dodao da pokušaji njenog marginaliziranja otežavaju njen rad, ali da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se riješi njen status.

Sjednici su prisustvovali i Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, koji je uputio svoje čestitke za jubilej i obećao pomoć u rješavanju njenog statusa. Jubilej ANU BiH došli su proslaviti i Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, kao i gosti iz javnog i političkog života BiH, predstavnici državnih akademija nauka s kojima ANU BiH ima potpisane sporazume, brojni akademici, predstavnici diplomatskog kora…

Za svečanu sjednicu upriličen je i prigodan umjetnički program, a za ovu priliku je i postavljena izložba radova članova Odjeljenja umjetnosti ANU BiH. Izdata je i posebna publikacija, koja je svojevrstan vodič kroz najvažnije aktivnosti ANU BiH tokom 65 godina postojanja.

 

Related posts