Svečana sjednica Skupštine USK: Zbog budućnosti zemlje hrabro se suočimo sa izazovima vremena u kojem živimo

Povodom Dana državnosti BiH, koji se obilježava sutra, u Bihaću je održana svečana sjednica Skupštine USK. Sjednici su prisustvovali ministri u Vladi USK i skupštinski poslanici, te predstavnici javnog, vjerskog, političkog i društvenog života USK. Prvi ljudi zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Nijaz Hušić i Husein Rošić podsjetili su na odluke donesene na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu i obnovu državnosti naše zemlje.

„Budućnost BiH je u zajedničkom djelovanju istinskih patriota zemlje, bez obzira iz kojeg naroda dolazili. Sa obrazovanim mladim ljudima u Evropskoj uniji, poruka je koja je poslana sa svečane sjednice.

Osvrnuvši se na historijat državnosti BiH, predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić je kazao da su se na ovaj datum 1943. godine narodi BiH opredijelili za državu u kojoj je garantovana jednakost i ravnopravnost svih njenih građana. Odluke ZAVNOBiH-a vrijede i danas, kazao je Hušić, istakavši očekivanja da će se rušilačka politika pojedinaca i njihov govor mržnje biti utišani zajedničkom probosanskom politikom istinskih patriota.

50 godina nakon historijskih odluka ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina je postala poprište novog rata u kojem se branila državnost. Na tom putu su pale brojne žrtve, počinjeni najstrašniji zločini, raseljeno stanovništvo. Danas se vode neki drugi, mirnodopski ratovi, s ciljem novih podjela zemlje što istinski patrioti, neće dozvoliti, kazao je između ostalog, u svome obraćanju, Husein Rošić, premijer USK. Samo iskrenošću i zajedničkim dogovorom možemo graditi bolju budućnost za sve, dodao je.

Zbog budućnosti zemlje, važno je da se hrabro suočimo sa s izazovima vremena u kojem živimo, jednako kako su to učinili narodi ove zemlje u najtežim trenucima njenog stvaranja, zajednička je poruka poslana sa svečane sjednice Skupštine USK.

Related posts