Sve prednosti ukusne dinje: Sezonsko voće koje biste trebali često jesti

Dinje su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink i odličan su izbor za doručak tokom ljeta.

Iako sadrže dosta šećera, one sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola. Ako pojedete 100 grama ove namirnice, unijeli ste samo 29 kalorija.

Zbog celuloze kojom obiluje, savršeno suzbija glad, olakšava probavu i sprečava nadimanje u stomaku. Ako je svakodnevno konzumirate, na zdrav način izgubit ćete višak kilograma, a nećete biti gladni.

Osim samostalno, možete je jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.

S obzirom na to da je puna vode, dinja će vas lako osvježiti tokom ljetnih vrućina i pomoći vam da izbjegnete dehidrataciju organizma i lakše podnesete visoke temperature. Pored toga, zahvaljujući šećerima koje sadrži, dinja će vam osigurati i uliti i potrebnu energiju, te je poželjno da je konzumirate umjesto energetskih pića.

(Faktor.ba)

Related posts