Sve manje đaka nije samo brojka na papiru

Sve je manji broj upisanih učenika u prve razrede, sve više mladih parova želi otići. Da li je zaista sada vrijeme da se zaokružuju brojevi i frizira statistika?

Početak nove školske godine u Unsko-sanskom kantonu pratile su kontroverze zbog nepotpunih podataka o broju upisanih učenika. Naime, nakon što je kantonalna televizija objavila podatak da je 500 prvačića manje upisano ove godine, ovu tvrdnju na istom mjestu demantovao je sam ministar obrazovanja USK-a Adis Muharemović.

Poražavajući podaci

– Broj upisanih učenika u prve razrede osnovne škole je 2.500, što je na prošlogodišnjem nivou, dok je ukupan broj učenika u osnovnim i srednjim školama 34.000, ustvrdio je ministar Muharemović.
Podaci koje je ministar iznio odnose se na tekuću 2016/17. školsku godinu, a u federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke dostupna je statistika iz ranijih godina, gdje brojevi nisu okrugli kao kod Muharemovića. Naime, broj upisanih prvačića u 2015/16. bio je 2.441, što je za 361 učenika manje od ranije godine, kada su upisana 2.802 prvačića. Broj učenika koji upisuju prve razrede uvijek se uzima kao pokazatelj, a trend opadanja broja upisanih je evidentan. Također, u prve razrede srednjih škola u USK-u u 2015/16. godini upisana su 2.673 đaka, što je za 515 manje od 3.188 upisanih ranije godine.

Predsjednica Sindikata u osnovnom obrazovanju USK-a Zehra Hadžić kazala nam je da su njene kolege nastavnici na ovaj problem upozoravali tokom ranijih godina.

– Sve je to zbog napuštanja zemlje, jer više nije slučaj kao nekada da zreli muškarci odlaze iz zemlje u potrazi za poslom, nego sve češće odlaze kompletne porodice sa djecom, što se negativno odražava na broj upisanih učenika. Za nas je to zabrinjavajuće, jer postavlja se pitanje šta će se desiti za desetak godina kada ovi nastavnici, ali i ostali građani, odu u penziju, a u zemlji neće ostati dovoljno radno sposobnog stanovništva. Postavlja se pitanje ko će zaraditi za te penzije. Svjesni smo, nažalost, da je sve manje i manje zaposlenih, dok je istovremeno sve veći broj onih koji su u mirovini, kazala nam je Hadžićka.

Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, od školske 2011/12. do školske 2015/16. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred srednje škole. Broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole u devet kantona FBiH se u petogodišnjem periodu smanjio za 12.573 ili 36,57%.

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke zbog gore navedenog donijelo je pet preporuka, od kojih ćemo izdvojiti najvažniju.

– Potrebno je uspostaviti efikasan sistem evidentiranja djece koja ne upisuju osnovnu i srednju školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje prije njegovog završetka, s ciljem postizanja potpunog obuhvata djece osnovnim obrazovanjem i sprečavanja napuštanja obrazovanja prije sticanja prve kvalifikacije, navedeno je u izvještaju federalnog Ministarstva.

Svi nastavnici željeli bi pomoći, jer tiče se to prije svega njihovog posla, ali i budućnosti zajedničke nam domovine. Jer dok je za nekoga to samo brojka na papiru, nastavnici vide da je učenika svake godine sve manje. Uzmu li se u obzir još i one prijeratne godine, onda više nije samo riječ o negativnoj statistici odlazaka djece iz domovine, onda je u pitanju cijeli egzodus.

– Kada sam došla raditi ovdje u Osnovnoj školi u Cazinu, davne 1983. godine, škola je brojala 1.200 učenika, a danas ih ima 635. To je poražavajuća statistika, pa to je 50 posto, kazala nam je Zehra Hadžić.
Ovdje napominjemo da se radi o općini koja nije povratnička, to jest njeno stanovništvo nikad nije prisilno iseljeno, kao na primjer ono u Sanskom Mostu ili Prijedoru.

Nema povratka

Također, samo u njenoj školi broj upisanih prvačića bio bi duplo veći da nije bilo raseljavanja.
– U našu školu je došao podatak iz matičnog ureda Općine Cazin da je na teritoriji stranih zemalja, čiji su roditelji rodom iz Cazina, ali su djeca rođena u inostranstvu, tačno 296 učenika koji bi trebali biti upisani u prvi razred ove godine. Nažalost, oni nisu tu i svi oni koji su već otišli i koji trenutno odlaze nikada se neće vratiti, smatra Zehra Hadžić.

Zašto se nikada neće vratiti pitanje je na koje smo pokušali potražiti odgovor, a razlog je zaista zastrašujući.

Naime, kako smatraju mnogobrojni nastavnici, ali i većina građanstva, one mlade generacije koje u ovim godinama napuštaju zemlju, odlaze u situaciji kada nisu ni upamtile da u BiH postoji sistem koji brine o svojim građanima. Oni i odlaze upravo zbog ekonomskih i egzistencijalnih razloga. Hadžićka ističe i činjenicu da mladi po završetku obrazovanja nemaju nade za zaposlenje u struci, pominje odsustvo nade (o kojem je za Oslobođenje govorio i prof. dr. Miodrag Živanović), nikad doživljene pažnju, dobronamjernost i brigu sistema za svoje građane.

Prema tome, nikad se neće vratiti u zemlju koja je u njihovom sjećanju ostala neka vrsta apokaliptičnog postratnog društva. Čak i ako bi u međuvremenu Bosanci i Hercegovci podigli državu dostojnu života civiliziranog čovjeka sa svim njegovim potrebama, oni koji su prije toga otišli, teško bi u to povjerovali.

oslobodjenje.ba

Related posts