Svakodnevne stvari koje radite potpuno pogrešno

Dobar dio svakodnevne rutine većina ljudi odrađuje bez previše razmišljanja, iz navike. Kada ste zadnji put preispitali način na koji se tuširate, kuvate tjesteninu ili još banalnije – način na koji dišete?

Stručnjaci tvrde da su velike šanse kako dobar dio svakodnevnih radnji zapravo činite pogrešno. Evo nekih od najčešćih grešaka:

1. Koristite previše sapuna, kupke, gela ili sličnog sredstva za tuširanje. Kako stari, koža gubi na svojoj vlažnosti, a čak i najnježnija sapunica neće pomoći. Minimalna količina je ono što vam treba.

2. Radite bez pauze. Svi smo u jednom dijelu radnog dana najproduktivniji, ali mnogi to vrijeme ne iskorišćavaju na najbolji način. Umjesto da se zatrpate poslom, pokušajte da otkrijete koji je vaš najproduktivniji dio radnog dana i prilagodite se njemu, planirajući pauzu unaprijed.

3. Dodajete ulje u vodu za kuhanje tjestenine. Ako dodate ulje u vodu, nećete spriječiti lijepljenje tjestenine, već ćete spriječiti sos da se kasnije upije u testeninu. Kako biste spriječili da vam se tjestenina zalijepi tokom kuhanja, važno je samo pravilno dozirati količinu vode: na 100 grama tjestenine potrebno je zakuhati litar vode.

4. Brišete ruke papirnatim ubrusima. Milioni kilograma papirnatih ubrusa dnevno se troše u javnim toaletima širom svijeta. Jeste li se ikada zapitali kakav uticaj to ima na životnu sredinu? Ako u wc-u nema druge opcije sušenja ruku, barem ih dobro protresite prije brisanja i upotrebite minimalnu količinu papira.

5. Dišete “grudima” umjesto dijafragmom. Pravilno disanje pozitivno utiče na nervni sistem, snižava krvni pritisak, smanjuje jačinu boli i stresa i uopšte poboljšava zdravlje.

6. Perete zube vodoravnim potezima. Zube bi trebalo prati kratkim potezima odozgo prema dolje, od zubnog mesa prema rubu zuba, barem 2 do 3 minuta.

7. Vježbate bez adekvatnog zagrijavanja. Preskakanje tog dijela vodi dovodi do povreda, baš kao i preskakanje odmora tokom samog vježbanja.

source.ba

Related posts