Svaka starina ima svoju vrijednost

Ljubav prema bosanskohercegovačkoj tradiciji, običajima i starinama svakodnevna je motivacija Krajišnika Hasana Keranovića iz Cazina. Starine kao što su ćilim, sofra, sehara i stap bile su dovoljna inspiracija da se tradiciji posveti u potpunosti. Velikim trudom i uz mnogo prolivenog znoja uspio je sakupiti veliki broj starina.

Čuvar tradicije

Tradiciju, kaže, nije lako čuvati i njome se baviti, no sretan je što ga, upravo i zbog toga čime se bavi, cijene i podržavaju Općina Cazin, veliki broj KUD-ova, prijatelja, medija, pa čak i dijaspora. Hasan je nedavno na Starom gradu Ostrožac formirao jednu malu tipičnu bosansku sobu. Cilj je bio da svi učesnici i mnogi turisti vide da se još u Cazinu njeguju stari običaji. Zahvaljuje organizatoru Tour de Culture Bosne i Hercegovine na njihovom pozivu, gdje im je uljepšao manifestaciju, zajedno sa Izvornom muškom grupom Kumovi iz Ponjevića. Tour de Culture BiH 2016. godine je podržan od Ambasade Švicarske u BiH. CHwB je ovaj događaj organizovao uz pomoć Rekreativnog biciklističkog kluba Japod iz Bihaća i turističke agencije Visit Konjic iz Konjica. Podršku događaju dali su Općina Cazin i Kulturni centar Ostrožac. Tokom ture 100 učesnika posjetilo je vrijedna kulturno-historijska i prirodna dobra ovog područja, uključujući Stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Muzej Unsko-sanskog kantona i Kapetanovu kulu u Bihaću, te su se vozili kanjonom Une. Mnogi gosti i učesnici bili su oduševljeni ljepotama Starog grada Ostrožac. Posebnu pažnju mnogih biciklista (kojih je bilo iz raznih krajeva, Sarajeva, Konjica, Bihaća, Bos. Krupe, Cazina…) privukla je mala bosanska soba, koju je Keranović uredio zajedno sa komšijom Muhamedom Macanovićem.

Unikatne rukotvorine

Hasan Keranović pored toga što njeguje bosanskohercegovačku tradiciju, izrađuje i unikatne rukotvorine. Svoje ideje i kreativnost odlučio je da prenese na razna djela.

S namjerom da pokaže kako se od nekih starih stvari dosta toga može iskoristiti u razne svrhe, Hasan je izradio više od 200 unikatnih rukotvorina od raznih predmeta i materijala. Pored toga i od drveta izrađuje razne ukrase i suvenire.

Prije dvije godine je imao i prvu samostalnu izložbu rukotvorina u Velikoj Kladuši, R Hrvatskoj (Slunj) te u rodnom gradu Cazinu. Kako Hasan posjeduje veliki talent, odlučio je da ga pretoči u djela. Kreativnost i sposobnost popraćene marljivošću učinile su da Hasan postane tražena umjetnička duša na području općine Cazin.

Budući da sve što je lijepo nađe način da dođe do očiju svakog estete, tako svoja umjetnička djela on pokloni dragim prijateljima kao mali znak pažnje i zahvalnosti za podršku njegovom radu.

oslobodjenje.ba

Related posts