Sudbina osnovaca “Cazin 1” škole i dalje nepoznata

Prije nepunih pet godina pokrenuta je inicijativa za izgradnju Osnovne škole “Cazin 1”. Iako nije briga o objektu u nadležnosti općine na XXIX sjednici Općinskog vijeća Cazin donijeta odluka da je izgradnja škole od općeg interesa. Već tada je sigurnost boravka u objektu bila izrazito niska, što je stvaralo zabrinutost roditelja koji su svakodnevno upozoravali na gorući problem.

Činilo se da će uskoro krenuti izgradnja, ali odugovlačenja, politička nadmudrivanja, prebacivanja nadležnosti, uplata za građevinsku dozvolu, ispitivanja, izdavanje urbanističke dozvole, sporna lokacija za gradnju bili si jedni od razloga što se nije ni dan danas krenulo u izgradnju iste.

Tokom predizborne kampanje tema je uveliko aktualizirana, Vijeće roditelja OS Cazin 1 je konstantno upozoravalo obustavom slanja djece u objekt koji je odavno ispod svake norme sigurnosti za boravak u njemu.

Prije nekoliko dana Vijeće roditelja održalo sastanak s predstavnicima općine i općinskim načelnikom. Općina je ponudila novu lokaciju iznad stadiona FK Krajina Cazin, pored glavne ceste, te da će sufinancirati izgradnju škole sa 400 hiljada KM.

„Naša je namjera da budemo konkretni i da se s riječi pređe na djela. Mi smo upoznali roditelje i menadžment škole da je u Budžetu Općine Cazin za 2017.godinu planirano 400.000 maraka za novu školu i odmah početkom godine očekujemo i ugovaranje radova odnosno početak izgradnje. Vjerujemo da ćemo na ovaj način potaknuti i nadležne institucije da nam se priključe u realizaciji ovog važnog i vrijednog projekta, a mi smo i preko svoji međunarodnih partnerskih organizacija ostvarili kontakte i lobiramo za sredstva kojima će izgradnja ovog projekta biti okončana“, istaknuo je načelnik Ogrešević.

Nakon sastanka činilo se da je postignut dogovor, Saša Kapić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ Cazin 1 na Facebook grupi dao je kratko saopćenje:

“Danas na sastanku pokazano je veliko interesovanje za naš zajednički problem. Općina na čelu sa načelnikom je dala svoju tehničku, financijsku i moralnu podršku za izgradnju nove škole. Prvi koraci su učinjeni i idemo dalje do konačnog cilja”, napisao je Kapić.

Pokušali smo kontaktirati predsjednika i članove Vijeća roditelja, međutim, nismo uspjeli dobili konkretan odgovor ili stav, gdje nam je rečeno da će nakon sastanka i usaglašavanja mišljenja Vijeće roditelja izaći u javnost sa službenim saopćenjem.

Ipak, Harun Đogić, član Vijeća roditelja OŠ Cazin 1 kratko je pokomentarisao sastanak sa općinskim vlastima:

“Roditeljima je ponuđena nova lokacija za školu, što mene kao roditelja dovodi u sumnju da je sve ovo do sad bila namjerna opstrukcija kako bi roditelji bili dovedeni pred svršen čin. Ja sam za izgradnju škole na staroj lokaciji”.

Dva dana kasnije uslijedio je brzi odgovor Vlade USK na čelu s premijerom Huseinom Rošićem. Vijeće roditelja je posjetilo kantonalnu vladu u Bihaću gdje je dato obećanje o izgradnji kompletnog objekta OŠ Cazin 1.

Vlada je uplatila sve financijske obaveze i rentu Općini Cazin. U ponedjeljak će i službeno poslati urgenciju za izdavanje građevinske dozvole, rečeno je na sastanku.

S obzirom da je urađen projekt, postoji urbanistička dozvola i nema smetnji da se izgradi nova školska zgrada na postojećem lokalitetu, roditelji učenika su zatražili pomoć u Vladi Kantona da se pokrenu aktivnosti.

”Pozivamo Općinu Cazin da izda građevinsku dozvolu i da uplati dio sredstava obećanih za ovaj projekt, a Vlada USK isfinansirat će ostalo. Ako Općina odustane od projekta, mi smo spremni stati iza naše djece i 2017. završiti kompletnu zgradu. Imamo tu obavezu prema učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima”, kazao je članovima Vijeća roditelja premijer Rošić.

I nakon ovog sastanka čini se da članovi vijeća razmatraju ponuđene opcije, gdje još ne žele izaći u javnost sa konkretnim mišljenjem i odlukom oko ponuđenih opcija Općine i Vlade USK. Kako nam je rekao Selver Vojić, u ponedjeljak, 07. novembra, ćemo dobiti zvaničan pismeni stav Vijeća roditelja OŠ Cazin 1.

Pozadina svega – sporna lokacija nove škole

Kada saberemo dešavanja proteklih dana i godina, potez općine Cazin je konkretan i donio je pozitivnu atmosferu u javnosti da bi se škola konačno mogla početi graditi. Međutim, nikad nije dato obrazloženje zbog čega se želi dati dozvola za postojeću lokaciju odnosno zbog čega se “mora” izmjestiti škola sa postojeće lokacije, te šta će se desiti sa trenutnom lokacijom na kojoj se nalazi škola kada ona bude srušen. Posebno čudi odluka općine, jer će na novoponuđenoj lokaciji izgradnja škole biti uveliko skuplja.

Vlada kantona je ponudila kompletnu izgradnju škole u slučaju da se općina povuče iz ovog projekta, međutim, s obzirom na stanje u budžetu koje nije ni iz bliza sjajno, sumnja javnosti je velika u izvedivost istog. Dodatna sumnja u pozitivan ishod je gore navedeno mišljene, a tiče se lokacije izgradnja što je suprotno prijedlogu općine da se škola izmjesti, jer Vlada USK inzistira izgradnju škole na staroj lokaciji.

Konkretna pitanja oko spornih lokacija izgradnje smo uputili općini Cazin i premijeru USK-a Huseinu Rošiću gdje odgovore očekujemo u narednima danima.

Na potezu je vijeće roditelja da usaglasi svoje stavove, i da odgovor na ponude iz općinskog i kantonalnog nivoa.

cazin.net

Related posts