Subota i nedjelja nedovoljni za prazne baterije: Produženi vikend je san svakog radnika

A koliko ste samo puta pomislili koliko bi vam značilo da vikend traje barem jedan dan više. Donosimo vam nekoliko razloga zašto bi poslodavci trebali razmisliti o ovom prijedlogu.

Vikendi u proljeće i ljeto pravi su mamac za mnoge da, osim druženja s prijateljima i roštiljanja u dvorištu ili vikendici, vrijeme provedu s dragim osobama, daleko od gradske vreve i buke. A koliko ste samo puta pomislili koliko bi vam značilo da vikend traje barem jedan dan više. Donosimo vam nekoliko razloga zašto bi poslodavci trebali razmisliti o ovom prijedlogu, posebno u ovom periodu.

Odmoran radnik – produktivan posao

Odlazak na more ili odlazak na izlet u prirodu, napunit će vam baterije.

Planiranje kratkih odmora tokom godine svakom zaposleniku olakšava radne dane i čini ih produktivnijima i sretnijima. Oni koji koriste češće odmore od 4-5 dana osjećaju se bolje i zdraviji su, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Stress and Health 2011. godine.

I dok oni koji nakon dugog vremena odlaze na godišnji odmor i vraćaju se s popriličnim stresom zbog povratka na posao, osobe koje češće koriste produžene vikende (ili ih same spajaju s danom godišnjeg), s takvih se putovanja na posao vraćaju smirenije i opuštenije.

Čuvjate zdravlje

Osobe koje rade prekovremeno, odnosno, one koje rade 55 sati u sedmici i više, imaju 33 posto veći rizik od moždanog udara i 13 posto veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na one koji rade 40 sati sedmično.

Preporuka je da vikende ne provodite završavajući zadatke koji su vam ostali od sedmice iza vas, već to vrijeme iskoristite samo za sebe.

Kvalitetan odmor tokom vikenda, bez provjeravanja službenih e-mailova, osim što će smanjiti zdravstvene rizike, omogućit će vam da opušteni i odmorni prionete na posao i brže i kvalitetnije završite ono što niste, te se bacite u nove poslovne izazove. Ako posao prenosite i na vikend, a zatim nastavljate istim tempom tokom sedmice, manje ste produktivni, manje ste kreativni, a o umoru i nezadovoljstvu ne treba ni govoriti.

Dobrobit i za školarce

Skraćena radna sedmica nije samo korisna radnicima već i osnovnoškolcima. Istraživanje je pokazalo da djeca u “četverodnevnoj školskoj sedmici” imaju više uspjeha u predmetima poput matematike i fizike, u odnosu na djecu koja u školskim klupama sjede pet dana u sedmici. To je istraživanje provedeno na Sveučilištu Montana, a rezultati su objavljeni u časopisu Education, Finance and Policy.

(Faktor.ba)

Related posts