Studenti Ekonomskog fakulteta u Bihaću održali radionicu o izradi poslovnih planova

Kako bi uokvirili stečeno znanje tokom prve godine studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću, studenti su imali zadatak da pojedinačno, ili u timovima, osmisle poslovne ideje i njihovu realizaciju, iste uobliče i prezentiraju putem biznis plana. Studenti su prezentirali svoje ideje o osnivanju vlastitih preduzeća pokazujući svoju kreativnost, inovativnost i istovremeno ozbiljnost u pristupanju izvršenja ovog zadatka.

– „Ideja o poslovnim planovima bazirana je na tome da svaki student nakon završene I godine, ima svoj polovni plan koji će onda u toku daljnjeg studiranja dodatno usavršavati, inovirati i prilagođavati, kao i da takva svoja istraživanja i nastojanja mogu na kraju uobličiti u završni rad spreman za implementaciju. Smatram da se poduzetničko obrazovanje treba postaviti kao imperativ obrazovnih institucija koje imaju moralnu i društvenu obavezu da se aktivno uključuju i uspješno odgovaraju na zahtjeve okruženja.“ – kaže profesorica Elvira Ćatić-Kajtazović.

Budući da se pored inovativnosti, kvalitete poslovnog plana i prezentacije, ocjenjivala i održivost poslovne ideje, na ovakvu varijaciju ponuđenih planova očito su uticala i mjesta iz kojih studenti dolaze i njihove mogućnosti s kojima već raspolažu te problemi na koje nailaze u toku svog studiranja. Posebno je naglašena činjenica da su poslovne ideja bazirane na ozbiljnom istraživanju i iznimnom angažmanu u kreiranju poslovnih planova i njihovoj prezentaciji.

Kako nam je kazala studentica Emine Huzejrović, nju je iznenadila kreativnost i varijacija ponuđenih tema i uključenost studenata u ovaj projekat.

– „Shvatila koliko smo srca zapravo svi mi pružili u ovaj projekt, jer je to bio zadnji kojeg ćemo ove godine, u ovom sastavu raditi. Vidjeti sav taj entuzijazam na licima mojih kolega, zaista me prijatno iznenadilo. Odjednom mi je postala zanemarljiva ona izreka u narodu da nove generacije vode u propast države. Nije tako, samo su nas ubijedili u te riječi, pa smo se i mi prestali truditi. Odmah u startu su nam iz korijena počupali nadu, te usijali sjeme sumnje. Uvidjela sam da mi možemo da budemo ta promjena koju tako željno iščekujete pred vratima, ali nam treba dati šansu.“ – kaže Emina.

Studentica Hušidić Elvedina kaže kako je slušajući prezentacije, uvidjela tačnost profesoricinih riječi, te koliko su zapravo napredovali tokom prethodne studijske godine.

– ”Mnogo sam ponosna prvenstveno na svoje kolege, a tako i na sebe što smo obavili odličan posao! Također se želim zahvaliti našim profesoricama, jer bez njihovog svakodnevnog ohrabrivanja ne bi uspjeli ono što smo danas pokazali.“ – istakla je ona.

F.Vojić/Cazin.net

Related posts