Stručnjak: Zašto treba prestati sa pomicanjem sata

Noćas u 3 sata počinje zimsko računanje vremena pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, na 2 sata.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno. Brojni su argumenti za i protiv pomjeranja sata, najviše zbog zdravstvenih rizika i ekonomske štete. Računanje vremena se mijenja uvijek u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Pomjeranje vremena u programu N1 komentarisao je i klimatolog Željko Majstorović.

On kaže da se prilikom pomjeranja sata računalo da se bolje iskoristi vrijeme u ljetnom periodu, kada dan ranije počinje, ali su neke zemlje odustale od toga jer se pokazalo da ima i negativne strane.

“Medicinski radnici govore da je period adaptacije tri mjeseca nakon pomjeranja sata i da utiče na bioritam te da se to ne radi. Što se meteorologa tiče, mi nikada ne pomjeramo vrijeme, kod nas je uvijek na zimskom vremenu jer ne smijemo odstupati od termina osmatranja. Ti termini prate sunce”, objasnio je klimatolog i dodao:

“S ekonomske tačke gledišta je to uredu, a što se tiče ljudskog organizma, mnogi govore da to nije uredu. Čini mi se da bi ipak trebalo odustati od toga. Bolje je da ljudi sami navijaju sat ranije jer bi to bilo prirodnije. Ne bi bio nagli prijelaz prije svega u ljudskom organizmu”.

Related posts