Štrbački buk: Najljepši vodopad na Uni

Ovih dana Štrbački buk se našao na stranicama Instagram profila National Geographica, jednog od najutjecajnijih magazina.

U cilju zaštite, promocije vrijednosti i očuvanja svjetskih prirodnih i drugih bogatstava, ovih septembarskih dana na listi se našao i turistički kompleks Štrbački buk, poznat po gostima internacionalne Unske regate. Ovih dana Štrbački buk se našao, odnosno uvršten je na stranice Instagram profila National Geographica, jednog od najutjecajnijih magazina.

Netaknuta priroda

Štrbački buk je jedno od netaknutih prirodnih obilježja rijeke Une koja teče između Hrvatske i BiH. Kao najveća atrakcija Nacionalnog parka Una nalazi se na 294 metra nadmorske visine i uz martinbrodske vodopade predstavlja najljepši vodopad na Uni, kao i u ovom dijelu Europe. Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodne atrakcije, ali i ribolovaca, umjetnika koji u ljepotama rijeke Une traže inspiracije za svoja djela. Mada su vodopadi dobili ime po obližnjem mjestu Donji Štrbci u Hrvatskoj, najlakše im se dolazi s bosanske strane, skrećući u Orašac na makadamski put dužine oko sedam kilometara.

– Štrbački buk: Najljepši vodopad na Uni

Početkom 20. stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni starinski drveni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japoda. Sojenice su drvene kuće izgrađene iznad vode na hrastovim stubovima zabijenim u dno rijeke. Japodi su na ovim prostorima živjeli 1.000 godina prije stare ere. O značaju ovog rariteta uvjerili su se brojni poklonici prirodnih ljepota pogledavši videozapis koji je do sada vidjelo oko 1,3 miliona posjetilaca. Ovim činom uveliko se promoviše rijeka Una, ali i ovaj dio BiH u svijetu.

Izgradnja infrastrukture

U cilju razvoja i unapređenja turističkih kvaliteta u Ljutočkoj dolini, mnogobrojni poklonici turizma izrazili su želju za podršku malim porodičnim gazdinstvima i izgradnji nedostajuće infrastrukture u sklopu Nacionalnog parka Una u naseljima Kulen-Vakuf, Orašac, Ćukovi, Martinbrod, Štrbački buk bez koje nema razvoja turističkih smještaja, ugostiteljskih kapaciteta i razvoja turizma. U toku turističke sezone koja je pri kraju veliki broj turista pogotovo izvana pokazao je interes za ovaj dio grada Bihaća, gdje se vidi šansa u razvoju turizma, upravo u eko-turizmu koji bi odgovarajućom infrastrukturom ubrzo donio istinski procvat Ljutočke doline.- piše oslobođenje.

Related posts