Štrbački buk na oficijelnom instagram profilu National geographica

Štrbački buk je 24m visok vodopad na rijeci Uni u blizini bihaćkih naselja Kulen Vakuf i Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom. Štrbački buk čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a dio je Nacionalnog parka Una.

Štrbački buk, kao najveća atrakcija Nacionalnog parka Una, nalazi se na 294m nadmorske visine i uz martinbrodske vodopade predstavlja najljepši vodopad na Uni, kao i u ovom dijelu Evrope. Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Mada su vodopadi dobili ime po obližnjem mjestu Donji Štrbci u Hrvatskoj, najlakše im se dolazi sa bosanske strane, skrećući u Orašcu na makadamski put u dužini od oko 7 km.

Štrbački buk se našao i na oficijelnom instagram profilu National geographica, kao jednog od najuticajnih magazina koji se bave promocijom zaštite, vrijednosti i očuvanja svjetskih prirodnih i drugih bogatstava.

– Štrbački buk je jedno od netaknutih prirodnih obilježja rijeke Une koja teče između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, napisao je National geographic na svome instagram profilu.

abc

Related posts