Straža za demokratiju u Turskoj: Građani i dalje na trgovima podržavaju Erdogana i aktuelnu vlast

Trgovi i ulice svih turskih gradova već peti dan mjesto su neprekidnih masovnih skupova koji su počeli u petak navečer kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao građane da izađu i suprotstave se pokušaju državnog udara koji su tog dana izveli pripadnici turske vojske odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY)

Pokušaj državnog udara u petak navečer i spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred avione, helikoptere, tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Pokušaj puča ugušen je nakon manje od 24 sata, a predsjednik Erdogan je pozvao građane da ostanu na ulicama i trgovima sve dok se u potpunosti ne neutralizira “virus” paralelnih struktura koji je zahvatio sve državne institucije.

Pod motom “Straža za demokratiju” stotine hiljada građana svih uzrasta već peti dan ne napušta trgove širom Turske. Tokom dana na trgovima “stražare” mladi i nezaposleni, a u popodnevnim satima im se pridružuju i oni koji završe radne obaveze i na trgovima demonstriraju sve do narednog jutra i ponovnog odlaska na posao.

Istanbulski trg Taksim, Kizilay Meydan u Ankari, kao i centralni trgovi u Izmiru, Erzurumu, Vanu, Bursi, Antaliji, Konyi i skoro svim gradovima Turske već peti dan su dom stotina hiljada građana svih etničkih, vjerskih i drugih opredjeljenja.

Na trgovima su postavljene bine sa velikim ekranima na kojima okupljeni građani prate dešavanja u zemlji i poruke turskih lidera.

Protiv pučista i u podršci demokratije u Turskoj ujedinile su se pristalice svih političkih opcija. Okupljenima se sa bine obraćaju zvaničnici, predstavnici vlasti i opozicije, kao i uglednici akademske zajednice, medija i nevladinog sektora.

Skupovi podrške demokraciji širom Turske protiču uz pojačane mjere sigurnosti, a građani su poručili da će na trgovima ostati sve dok im turski predsjednik i vrhovni komandant Turskih oružanih snaga Erdogan ne kaže da je sve riješeno i da mogu ići kućama.

Related posts