Stranke kandidiraju pjevačice, manekenke ili glumice: Pjevačica Ifeta Behmen nova je uzdanica SDP-a

Prva dama restorana ”Bosna” na Ilidži, za mjesto u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Koje su se naše poznate žene, sa različitim uspjehom, oprobale u političkim vodama

Davno je pokojni Bata Stojković igrajući sudiju Veselina Cvetkovića u filmu ”Varljivo leto 68” rekao:

– Danas crveno, sutra zeleno, a prekosutra, je li – žuto. Tako je i sa našim estradnjacima – danas pjevaju po kafanama, sutra su u vjeri, a prekosutra u politici. Ko da više!

Moglo bi se reći da je bura pred oktobarske lokalne izbore već počela. Sve se više pjevača, glumaca i manekenki posvećuje političkim angažmanima, a žene prednjače. Hillary Clinton se svim silama bori za prvu damu SAD-a, a kod nas Ifeta Behmen za mjesto u Općinskom vijeću.

”Eminentni” restoran ”Bosna” na Ilidži, okupljalište mladih i poznatih Sarajlija, godinama zabavlja pjevačica Ifeta Behmen, koja se ove godine, ispred Socijaldemokratske partije, nalazi na 13. mjestu za Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo. Za Ifetu mnogi kažu kako je prava gospođa, za razliku od nekih njenih kolegica.

Mikrofon i pero

– Ifeta u politici? Pa dobro, ne znam… Možda bolje da se drži pjevanja – jedan je od komantara na društvenim mrežama.

Ifeta Behmen (45) rođena je u Goraždu. Udata je, zaposlena i majka sina jedinca.

– Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka 2012. godine, gdje također završava master studij na odsjeku Socijalni rad. Vršila je dužnost predsjednice Foruma žena OO SDP Stari Grad, a trenutno je u Savjetu mjesne zajednice Vratnik. Njena misija u narednom sazivu Općinskog vijeća bit će jačanje lokalne zajednice u nastojanju da se konkretizira pomoć osobama i porodicama u stanju socijalne potrebe. Ne želi da dozvoli da ljudi u njenom okruženju koji su nesposobni za rad ili imaju mala primanja, a većinom i nikakva, te lica koja zbog svog fizičkog i zdravstvenog stanja zavise od drugih, kao i penzioneri, ostanu nevidljivi i bez pomoći nadležnih općinskih organa. Ona zna da boljom koordinacijom mjesnih zajednica i općine, udruženja, nevladinih organizacija i pomoći građana koji su osnovna karika u ovom procesu, možemo, znamo i hoćemo da pomoć i podrška budu raspoređeni pravedno i onima kojima je i potrebna – piše na zvaničnoj stranici SDP-a.

Budi muško

U svijet mode Džejla Glavović-Očuz ušla je sa 14 godina, a u političke vode sa sloganom ”Odlučno u promjene” uplovila prije dvije, kao kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH u ime stranke Demokratska fronta – Željko Komšić. Nije se proslavila kao političarka, ali je postala uspješna na polju mode. Nedavno je ostvarila značajnu saradnju sa domaćom firmom ”Koteks”, i predstavila torbe ”Jeyla”. Prva je dama u BiH po kojoj je neki modni dodatak dobio ime.

Poznata po pjesmama ”Budi muško”, ”Daj mi sebe”, eurovizijskoj ”Goodbye”, pjevačica Alma Čardžić osam godina bila je zastupnica Parlamenta FBIH ispred stranke Radom za boljitak. Okušala se i kao kandidat za načelnika Novog Grada Sarajevo ispred istoimene partije, ali se sve na tome završilo.

Ismeta Dervoz, sada već bivša političarka, pjevačica i novinarka, jedna je od prvih žena sa estradne scene koja se ”našla” u politici. Godinama je bila zastupnica Stranke za bolju budućnost u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Imala je vizije i želje za promjenama koje su, nažalost, ostale samo slovo na papiru. Dervoz je pred penzioniranje isključena iz stranke zbog, kako je tada kazala, lažnih optužbi. Na njeno mjesto došla je mlađahna glumica Zana Marjanović, koja je trijumfovala u filmu Angeline Jolie ”U zemlji krvi i meda”.

Prije pet dana, popularna glumica i supruga reditelja Emira Kapetanovića rodila je sina kojem su dali ime Alek.

(Faktor.ba)

Related posts