Stogodišnji par u braku sedamdeset osam godina: Supruzi nikad nisam rekao da je volim

Stogodišnjaci Morrie i Betty Markoff u braku su 78 godina, a kažu da osim tolerancije, poštovanja i sreće ne postoji nikakva posebna tajna njihovog dugog braka. Ipak, Morrie nikada nije rekao Betty da je voli.

“Nemoj dopustiti da se prigovori pretvore u ljutnju. Tolerancija i poštovanje. I ljubav. Morrie nikad ne koristi riječ ljubav. Ali akcije su jednako s obje strane”, rekla je stogodišnja Betty za Observer.

Stotrogodišnji Morrie je objasnio zašto nikada svojoj supruzi nije rekao da je voli.

“Ljubav je posesivna i podrazumijeva kontroliranje. Radije bih umjesto toga koristio riječ ‘briga’ koja za mene ima mnogo dublje značenje. Pokaži da ti je stalo”, objašnjava Morrie.

Dodaje kako ljudi koriste riječ “ljubav” i “volim” za mnoge stvari.

“Volim igrati tenis. A Betty konstantno grlim, konstantno ljubim i mnogo brinem za nju”, rekao je Morrie koji tvrdi da je dan kada je sreo Betty najsretniji u njegovom životu.

Betty i Morrie upoznali su se 1938. godine u New Yorku. Kažu da je najčudnija stvar koja im se dogodila to što su gledali kako im djeca postaju penzioneri.

“Ovo je rijetkost, svjesni smo toga. Ali smo veoma sretni. I najbolje što vam možemo poželjeti je naša sreća”, rekao je Morrie.

Related posts