Stiže nova generacija stakla za smartfone

Corning je predstavio najnoviju verziju svog sveprisutnog proizvoda za smarfone na događaju u Kaliforniji.

Gorilla Glass 6 je, naravno, dizajniran da bude izdržljiviji od prethodnika, kojega smo upoznali prije dvije godine. Staklo je izrađeno tako da može izdržati pad s više razine i, možda još važnije većini korisnika, više padova po uređaju, piše TechCrunch.

“U prosjeku, u laboratorijskim testovima, Gorilla Glass 6 preživio je 15 padova s visine od jednog metra na grubu površinu, što je dvostruko bolje od Gorilla Glass 5”, rekli su iz Corninga.

Pod istim uvjetima ispitivanja, konkurentne staklene kompozicije, kao što su kalcijev karbonat i aluminosilikat, nisu preživjele prvi pad.

Mnogi najnoviji flagship mobilni telefoni, uključujući i iPhone, podržavaju bežično punjenje, a nerijetko imaju i staklene poleđine. Zbog toga proizvođači koriste Gorilla Glass na obje strane uređaja. To znači da je otprilike 85 odsto površine uređaja od stakla što ih čini krhkijima.

Na mnogim od tih mobilnih uređaja proizvođači postavljaju različite generacije Gorila Glassa na suprotnim stranama. Ponekad je riječ o cijeni stakla, ali u mnogim slučajevima različiti brojevi imaju različite osobine. Na primjer, neki su otporniji na padove, a drugi na ogrebotine. Izgleda kako je šestica jednako otporna na ogrebotine kao i njen prethodnik.

Biće zanimljivo vidjeti koliko će se Gorilla Glass 6 koristiti i koliko brzo će ga proizvođači prihvatiti. Iako su mobiteli u posljednje vrijeme sve tanji i tanji, sa staklima nije takav slučaj. Tanje staklo obično je lakše lomljivo, pa će proizvođači pri dizajniranju morati obratiti pažnju i na to.

Corning je već pustio materijal u prodaju, no ipak će proći barem nekoliko mjeseci dok se na tržištu ne pojave pametni telefoni s novom generacijom otpornog stakla.

(tportal.hr)

Related posts