Stiže i sportska verzija: BMW M8 će biti strah na cesti

Dotični model će pokretati 4,0-litreni V8 bi-turbo motor, koji će snagu i moment na podlogu prenositi putem pogona na zadnje ili putem sistema na sva četiri točka

U automobilskom svijetu glasine o povratku BMW-ove serije 8 već neko vrijeme kruže, a dodatno ih je osnažila informacija kako Bavarci ne samo da spremaju novu seriju ovog modela, već i njenu M8 izvedbu.

Tačnije, magazin Autocar javlja, pozivajući se na insajdere, kako je unutar BMW-a već donijeta odluka o razvoju i proizvodnji M verzije koja će razvijati snagu veću od 600 konjskih snaga.

Dotični model će pokretati 4,0-litreni V8 bi-turbo motor, koji će snagu i moment na podlogu prenositi putem pogona na zadnje ili putem sistema na sva četiri točka koji će biti dio opcijske opreme. Drugim riječima, očekuje se ubrzanje do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Nova serija trebala bi biti indirektna zamjena za seriju 6, koja će se na tržištu pojaviti tokom 2018.

Sportska M verzija će ipak stići u drugoj polovini 2019, odnosno nedugo nakon cabrio verzije serije 8. Izgledna je i hibridna verzija.

Coupe model će se temeljiti na BMW-ovoj modelarnoj CLAR platformi koju koriste serija 7 i serija 5. Također, cilj BMW-ovih stručnjaka je razviti i proizvesti najkruću konstrukciju najniže moguće mase u segmentu za šta će biti zaslužna upotreba aluminija, magnezija, ugljičnih vlakana i čelika visoke čvrstoće.

Dobar uvid u to kako bi ovaj model na kraju mogao izgledati daje nam pininfarinin koncept Gran Lusso Coupe iz 2013.

(Faktor.ba)

Related posts