Stanje na putevima u USK-a

Zbog niskih temperatura u našoj zemlji, posebno u jutarnjim satima, moguće je formiranje poledice na kolovozu pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega ima na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Livno-Mrkonjić Grad.

Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici Livno-Šuica, vozače upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na putevima koji vode kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Doboj, Kobiljača-Kiseljak-Kaonik i Lašva-Vitez-Novi Travnik. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Related posts