Šta su otkrili rezultati popisa stanovništva: Koliko je nepismenih žena u BiH?

Od 89.794 nepismenih u našoj zemlji 77.557 je žena. Otac koji ima dvoje-troje djece šalje muškarce u školu. Djevojčice ostaju bez škole iz više razloga, zato što nema prijevoza, jer je škola udaljena i desetak kilometara, ali i misli se da im obrazovanje neće pomoći kao muškarcima, rekla je Tanović.

U vremenu sveopće kompjuterizacije, novih tehnologija, u svijetu je još više od 750 miliona nepismenih. U ovoj oblasti ne zaostaje ni naša zemlja, pa je posljednji popis stanovništva pokazao da je u Bosni i Hercegovini u kategoriji stanovništva starog deset i više godina 89.794 nepismenih, ili 2,82 posto. Od tog broja je 77.557 žena.

Kada je u pitanju naše okruženje, u Republici Srbiji je 165.000 nepismenih, ali ova zemlja ima oko sedam miliona stanovnika, dok je u Republici Hrvatskoj 30.400 nepismenih, ili 0,80 posto od ukupnog broja stanovnika.

Drastična osiromašenost

-Sada je situacija u našoj zemlji i mnogo bolja. Prije rata smo imali 9,9 posto nepismenih. Ali kada se priča o nepismenosti mora se najprije definirati šta to znači. Naime, u raznim periodima razvoja društva nepismenost se drugačije definirala. Mi smo uzimali da je nepismen onaj koji ne zna pročitati nikakav jednostavan tekst ili napisati nekoliko rečenica. Većina zemalja nepismenost danas definira tako da je nepismen onaj ko nije završio obavezno osnovno školovanje u toj zemlji. Negdje je obavezno školovanje čak srednja škola, negdje osnovna, kao kod nas – kazala nam je Lamija Tanović, članica Evropske akademije nauka.

Objasnila je da neka savremenija društva danas uključuju u nepismenost one koji se ne znaju služiti kompjuterom.

-Što se tiče nepismenosti žena kod nas, ta brojka je mnogo veća u odnosu na muškarce. Ali to nema veze sa sposobnošću žena da se školuju. Nego ima veze sa tradicijom u društvu, a koja je prisutna i sada, poslije rata. U agresiji smo izgubili mnogo seoskih škola, stanovništvo je drastično osiromašilo. Otac koji ima dvoje-troje djece šalje muškarce u školu. Djevojčice ostaju bez škole iz više razloga, zato što nema prijevoza, jer je škola udaljena i desetak kilometara, ali i misli se da im obrazovanje neće toliko pomoći kao muškarcima – istakla je Tanović za Faktor.

Kursevi opismenjavanja

Zaključila je da iz svega proizilazi kako uvijek žene nastradaju u tom obrazovnom smislu.

-Poslije Drugog svjetskog rata, znam kroz priču mojih roditelja, tadašnja Jugoslavija je organizirala mnogo kurseva opismenjavanja. Gotovo da je svaka mjesna zajednica imala takve kurseve. U našoj državi postoji strahovita nebriga za smanjenje broja nepismenosti, a koja ne zabrinjava naše političare. Razlog je što je lakše manipulirati nepismenim nego pismenim stanovnicima.

Brojke

89.794 nepismenih u BiH

77.557 nepismenih žena

12.237 nepismenih muškaraca

367.733 nepismenih bilo 1991. u BiH

165.000 nepismenih u Srbiji

30.400 nepismenih u Hrvatskoj

Related posts