SRBIJA U ŠOKU: Ministar obrane SAD daje potporu osnivanju Oružanih snaga Kosova!

Kako prenosi Radio Slobodna Europa, na saslušanju u Kongresu 12. siječnja prije potvrđivanja izbora, Mattis je od ostalih zemalja Zapadnog Balkana spomenuo samo Kosovo.

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao dio snaga Kfora, raspoređenih na Kosovu još 1999. godine, a danas ih čini više od 4.600 osoblja iz 30 zemalja, na pitanje koje je glavne poteze potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju, Mattis je rekao da je “Kosovo primjer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u obrani svojih interesa i vrijednosti”.

“Preporučio bih da smanjenje bude srazmjerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štoviše, prije nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu obranu, pomak koji zahtijeva ustavne promjene i podršku Skupštine Kosova”, istakao je Mattis.

Na pitanje da li Europska unija može igrati značajniju ulogu na Kosovu, on je odgovorio potvrdno.

“Napori Europske unije su od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti, a daljnji angažman EU treba ohrabriti. Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog također omogućava objema zemljama da idu naprijed ka europskim integracijama, uz razumijevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktualizirana i prije stvarnog pristupanja članstvu u EU. Dodatno, EU pomaže uspostavljanje stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Europske unije na Kosovu” (Euleks), precizirao je Mattis.

Istovremeno, predsjednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je u subotu stav američkog ministra obrane.

“I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata s novom administracijom SAD, da će Kosovo ostati fokus SAD vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa”, kazao je Thaci, naglasivši kako se nada da će američka administracija nastaviti podržavati Kosovo, “posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova”.

(Agencije/SB)

Related posts