Spektakularna bjekstva iz zatvora u BiH: Ferhatovića nanjušili psi, Dumontov bijeg misterija

Postoje dva načina da zatvorenici pobjegnu iz zatvora. Najlakše im je da izađu na vikend-dopust, pa se ne vrate. Bijeg „preko ograde“ drugi je način da se dokopaju slobode. Mnoga od bjekstava zauvijek će ostati upamćena

Spektakularna bjekstva iz zatvora u našoj zemlji nisu baš učestala pojava, ali se dešavaju. Nerijetko je riječ o osuđenicima na višegodišnje kazne zatvora, ali i višestrukim povratnicima u činjenu krivičnih dijela, kojima zatvorske zidine dođu kao “drugi dom“. Međutim, život na slobodi ima mnogo veću cijenu i neki od njih dovoljno se odvaže da bi mu pohrlili ususret, ali se najčešće ubrzo ponovo nađu iza rešetaka.

Nanjušili ga psi

Jedan od interesantnijih bjegova iz zatvora izveden je u septembru prošle godine, a mještani bihaćkog naselja Luke, u kojem se nalazi istoimeni zatvor, imat će šta pričati svojim unucima.

Zatvorenik Aladin Ferhatović iz Tržačke Raštele kod Cazina dokopao se slobode, ali ipak nije imao toliko sreće, jer ga je je primijetio vlasnik obližnje garaže, gdje se najvjerovatnije privremeno sakrio. Vlasnik je istog trena pozvao policajce iz KPZ-a Luke, kako bi zatvorenika vratili gdje mu je mjesto. Za Ferhatovićem je odmah organizirana filmska potjera u koju su uključeni i psi tragači.

Robijaš je nakon dva sata detaljne pretrage pronađen u obližnjem potoku, gdje su ga nanjušili psi, a policajci su ga munjevito savladali. Ferhatovića je cazinska policija uhapsila pet mjeseci ranije, i to zbog sumnje da je pljačkao sportske kladionice u Mostaru.
Ovo nije prvi put da je zatvorenik uspio pobjeći iz bihaćkog zatvora, a svakako će biti upamćen i bijeg koji je izveo Boris Pajić. Njega su u novembru 2009. godine iz KPZ-a Luke izvela dvojica inspektora MUP-a Unsko-sanskog kantona, a on je iskoristio njihovu nepažnju i u Bosanskoj Otoci s benzinske pumpe Panter pobjegao u nepoznatom vozilu u pravcu Bosanskog Novog. On je i nakon presuda livanjskog i Suda u Tomislavgradu bio u bijegu. Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica i uhapšen je u augustu 2007. godine u Sloveniji, odakle je isporučen bh. vlastima i odmah upućen na izdržavanje kazne.

Prema riječima Amera Softića, direktora Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, posljednji bijeg iz sarajevskog zatvora desio se prije sedam ili osam mjeseci.

– Postoje dva načina na koje zatvorenici pobjegnu. Prvi je kada izađu na vikend-dopust, pa se ne vrate i to je „najlakši“ način. Drugi je kad pobjegnu „preko ograde“. Međutim, zatvorenici koji se ne vrate sa slobodnog vikenda, najčešće u Zavod dođu nakon dva ili tri dana kašnjanja – kazao je Softić.

Naš sagovornik kaže da, nakon što zatvorenik bude ponovo vraćen u zatvor, protiv njega se poduzimaju disciplinske mjere, a sankcija je najčešće smještanje u samicu do maksimalno 20 dana, te ukidanje vanzavodskih pogodnosti. Pored toga, direktor sarajevskog zatvora smatra da je bitno da se bijeg iz KPZ-a počne kvalificirati kao krivično djelo, jer on to u našoj državi nije, pa bi onda zatvorenici dvaput o tome razmislili.

Bijeg Lionela Dumonta

Mnogi su razlozi zašto se zatvorenici odluče na bijeg, od onih porodične prirode, pa do socijalnih (ne)prilika. Vrlo često se dešava da oni koji izađu na dopust „ostanu vani“ jer se boje vratiti se nazad u zatvor. To se najčešće dešava zbog nertpeljivosti, prijetnji i sukoba između zatvorenika i određenih grupa koje se formiraju iza zidina. Mnogi od onih koji su dobili višegodišnje kazne razmišljaju kako skratiti vrijeme iza rešetaka, pa se odlučuju na bijeg i preko granice.

Svakako se neće zaboraviti ime Lionela Dumonta, koji je iz sarajevskog zatvora pobjegao u noći sa 26. na 27. maj 1999. godine, samo pet dana uoči privremenog izručenja francuskim istražnim i sudskim vlastima. Zvaničnici Ministarstva pravde Vlade Federacije su u svojim izjavama nakon bjekstva tvrdili da je Dumontu pomogao samo zatvorenik Edin Džihana, te da postoji eventualna odgovornost samo jednog stražara u sarajevskom KPZ-u.

Dumont je u BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gdje je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja Autotech u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.
U medijima je tada pisano da su on i Džihana željezne rešetke presjekli, najvjerovatnije, aparatom koji im je dostavljen izvana te se prebacili u dio koji pripada sudskim institucijama. Prema ovoj zvaničnoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su željeznu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Međutim, ova misterija ni do danas nije do kraja razjašnjena.

Devet bjegunaca iz Ustikoline

Devet zatvorenika iz Ustikoline, osuđenih za teška krivična djela, pobunilo se početkom 2009. godine i uz upotrebu oružja pobjeglo s izdržavanje kazne iz zatvora. Osuđenici su u večernjim satima napali i razoružali stražare, i jednoga ranili, te se automobilima uputili prema Sarajevu. Sedmerica od devet bjegunaca su Sarajlije, trojica su u zatvoru služili zatvorsku kaznu za ubistvo, a ostali su ležali zbog preprodaje droge, krađa i drugih krivičnih djela. Zajedničkom akcijom pripadnika MUP-a KS i Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, tada je najprije uhapšeno pet, a potom još trojica bjegunaca na području Vojkovića i Hrasnice, dok se za posljednjim neko vrijeme tragalo.

Balto pobjegao iz policije

Osumnjičeni kradljivac Emir Balto iz Sarajeva u maju ove godine pobjegao je iz zgrade Centra javne bezbjednosti Banja Luka, gdje su policajci trebali da ga saslušaju zbog sumnje da je počinio 30 teških krađa. On je uhapšen nekoliko sati nakon bjekstva u blizini hotela Turist u Jajcu. Balto se doslovno išetao iz centralne zgrade banjalučke policije i bez upotrebe sile izašao na glavni ulaz. Odmah je pokrenuta opsežna potraga za bjeguncem, a uhvaćen je nakon nekoliko sati i to zahvaljujući dojavi građana koji su ga uočili ispred hotela s lisicama na rukama, te su ga vidjeli kako sjeda u automobil škoda. Policajci su ubrzo zaustavili vozilo, te su mu tražili dokumente. Upitali su ga odakle mu lisice na rukama, a on im je rekao da ga je svezala djevojka i da će ga odvezati čim se ponovo sretnu.

(B. P./Faktor.ba)

Related posts