Specijalni tužitelj: U Crnoj Gori spriječeno krvoproliće

Crnogorski specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Milivoje Katnić izjavio je da bi Crna Gora bila “zavijena u crno kao nikad u istoriji” da je uspio, kako je naveo, teroristički plan na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra.

Osim grupe državljana Srbije koji su tog dana uhapšeni, kako je istakao Katnić u intervjuu podgoričkoj televiziji Vijesti, postojalo je još “najmanje četiri-pet grupa” čiji je “glavni cilj” bio ući u Skupštinu i, korištenjem uniformi crnogorske policije i okolnosti da bi se građani okupili ispred zgrade parlamenta, izazvati sukob policije i naroda.

Katnić je ponovio i kako je plan bio da se slobode liši, “odnosno, kako se to u narodu kaže, zarobi premijer Milo Đukanović, gdje god da se nađe”, prenosi agencija Beta.

“Planiran je nezapamćeni užas, prolivanje krvi”, rekao je Katnić, dodavši kako je obavezan o tome obavijestiti građane Crne Gore. “Saopštavam ovo i onima koji donose političke odluke, da me dobro shvate, Crna Gora bi bila zavijena u crno, kao nikad do tada”, rekao je tužitelj.

Uniforme policije

Terorističke aktivnosti, prema njegovom objašnjenju, trebale su početi u 23:00, tri sata nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori. Do tada bi se, kako je navodno bilo planirano, okupili građani ispred zgrade parlamenta i ta bi situacija bila iskorištena za tobožnji sukob policije s narodom tako što bi grupa, koja bi prethodno ušla u Skupštinu obučena u uniforme crnogorske policije, zapucala na građane.

Teroristički plan, kako je Katnić objasnio, bio je i da se presretne i “likvidira” specijalna jedinica crnogorske policije, kad krene sa Zlatice (naselja gdje je smještena) pred Skupštinu radi intervencije.

Katnić je kazao da postoje “nepobitni dokazi” o naoružanju grupe, o sredstvima veze i svemu drugom što čini osnovanu sumnju o terorističkom planu.

Navodi o spinu

Komentirajući razne političke i medijske spekulacije o tome da je spomenti teroristički plan “spinovan” za izborne potrebe vlasti u Crnoj Gori, da je “naručen”, da je Bratislav Dikić “odglumio” teroristu, a da mu je plaćeno 100.000 eura, Katnić je rekao kako mu nije poznato da bi bilo koji političar imao takav interes.

Odgovarajući na pitanje od koga je Crna Gora dobila prvu informaciju o postojanju spomenutog plana, Katnić je rekao: “Informaciju smo dobili onako kako su je Crnogorci uvijek dobijali, uz pomoć Boga i junačkog talika.”

“Ja, kao glavni specijalni tužilac, na sebe preuzimam odgovornost za zakonitost postupanja u ovim događajima”, kazao je.

“Za sve ovo imamo dokaze. Ni najmanje ne sumnjam u autentičnost dokaza. Ja, kao specijalni tužilac, u ovu priču ulažem svoj obraz i čast”, poručio je Katnić.

Hapšenje uoči izbora

Podsjećamo, po nalogu Specijalnog tužiteljstva, u predizbornoj noći uhapšeno je 20 državljana Srbije, među kojima i Bratislav Dikić.

Njega Tužiteljstvo sumnjiči da je, s Aleksandrom Sinđelićem, vođa kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je izbjegao hapšenje i policija za njim traga.

Dikićev advokat je kazao kako je njegov klijent negirao krivično djelo koje mu se stavlja na teret te kako je u pritvoru u Crnoj Gori počeo štrajk glađu i žeđu.

Tužiteljstvo je nakon saslušanja odredilo zadržavanje do 72 sata za 14 uhapšenih, a šestero je pušteno nakon saslušanja.

Iz Tužiteljstva su saopćili kako uhapšene sumnjiče da su početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirali kriminalnu organizaciju, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije

Related posts