Specijalci RS-a zbog ostavljenih tragova ispali pravi amateri

Ono što je bilo ključno za otkrivanje pljačkaša su DNK tragovi pronađeni u audiju A6 koji je ostavljen na Kozari. Iako je unutrašnjost bila isprskana protupožarnim aparatom, to očigledno nije bilo dovoljno da se unište biološki tragovi nakon spektakularne pljačke blindiranog kombija Sector Securityja na autocesti Banja Luka – Gradiška, prošlog septembra, kada je otuđeno 617.000 KM UniCredit banke.

To se jučer čulo u nastavku suđenja suspendiranim specijalcima MUP-a RS-a Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i civilu Olegu Bandi. Kako je kroz dokaze navela tužiteljica Živana Bajić, u vozilu je pronađena i boca vode iz koje su pljačkaši pili, a naknadno je pronađena prazna vrećica od čipsa i putna torba koju su optuženi, kako je naveo jedan od pokajnika, također specijalac, ponijeli u pljačku.

Tri mjeseca poslije, kada su specijalci i uhićeni, na Kozari su otkrivene i zakopane automatske puške, što im je u septembru očigledno promaklo. Na jednoj od njih bilo je urezano ime “Goran”. Između ostalog, u stanu u banjolučkom naselju Laušu, gdje su zajedno stanovali pokajnik Željko Inđić i optuženi Goran Paraš, zatečen je manji iznos novca, a u Paraševoj sobi i “fantomka” te 41 puščani metak. Osim kovčega punih novca, koji su promakli razbojnicima, na mjestu pljačke ostao je ručni bacač “zolja”, kao i čahure, tragovi krvi…

Na sve te kompromitirajuće dokaze prigovarale su advokatice Jasminka Jovišević, Jadranka Ivanović i Aleksandra Metlić, tvrdeći kako su nezakoniti te da ni uviđaj nije urađen na pravilan način. Kao svjedok optužbe jučer je bio pozvan Milan Janjuz, otac pokajnika Gorana Janjuza koji je iskoristio svoje pravo i odbio svjedočiti protiv sina, a samim tim i ostalih optuženih. Na to se odlučio nakon što ga je sutkinja Olga Pantić upozorila da kao roditelj, po zakonu, nije dužan svjedočiti. Tako je svoj iskaz jedino dao Darko Kušljić, rođak “pokajnika” Danijela Kuzmića.

On je potvrdio da mu je Kuzmić u januaru ove godine na čuvanje dao dva bunta novca koja su bila vezana “ružičastim gumicama”. Novac je kod njega bio samo 24 sata jer je već sutradan Kuzmić uhapšen, a Kušljić je povjernih 9.900 eura, u apoenima od po 50, predao istražiteljima.

– Nisam znao da je to novac od pljačke jer da sam znao- ni rođenom bratu ga ne bih pristao čuvati, rekao je svjedok Kušljić koji se prisjetio da je rođak Kuzmić prije haapšenja za 8000 eura kupio audija A4 u Velikoj Kladuši. Kako je rekao, to mu je poznato jer ga je odvezao svojim vozilom.

Related posts