Snajperista koji je služio u BiH sada se bori protiv ISIS-a

Britanski snajperista za kojeg tamošnji mediji tvrde da je ubio 47 terorista trenutno štiti britanske trupe u vojnoj bazi Al Asad u zapadnom Iraku, provinciji Anbar. Bio je i u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Njegovo ime još uvijek nije poznato. Mediji ga oslovljavaju kao “Colour Sergeant”. Identitet mu je zaštićen zbog moguće opasnosti za njegovu porodicu.

Trenutno je pozicioniran na krovu vojne baze Al Asad i štiti britanske trupe od eventualnih napada pripadnika tzv. Islamske države. Daily Mail navodi da je bio precizan sa 1.431 metra tokom jedne od britanskih operacija u Afganistanu.

“Mi smo ti koji prvi pucaju kada neko dođe u blizinu. Niko se do sada nije usudio da to uradi”, kaže snajperista.

Zaštitarska kompanija za koju radi trenutno štiti bazu u kojoj se nalazi blizu 2.000 ljudi, uglavnom Britanaca, Amerikanaca i Danaca.

“Oni (pripadnici ISIS-a) žele doći ovdje i žele da nas ubiju. Mi nemamo pojma što je sljedeće. Najveći uspjeh za pripaznike tzv. Islamske države je ubiti člana koalicionih snaga. Najgori scenario je kopneni napad na bazu”, pukovnik Carl Boswell, zapovjednik britanskih snaga.

Snajperista je bio 20 godina u vojsci. On predstavlja oči i uši baze, prate ko izlazi, a ko ulazi. Služio je u Bosni i Hercegovini, Iraku, Afganistanu, Kosovu i Sjevernoj Irskoj.

Snajper na njegovom oružju omogućava mu da vidi detalje na 1.500 metara.

“Tokom 13 godina ubio sam 47 osoba”, tvrdi snajperista.

Kako kaže, tokom jedne misije je morao 24 sata ležati na krovu. Ubio je, tvrdi, pripadnika talibana kroz rupu prečnika 45 centimetara na udaljenosti od 300 metara. – piše N1.

Related posts