Smrtna kazna za smetljara koji je ubio najmanje deset žena

Jedan od najgorih serijskih ubica u istoriji zapadne obale SAD-a, Lonnie Franklin, osuđen je na smrtnu kaznu, piše Independent.

Franklin, poznat pod nadimkom “The Grim Sleeper” (Mrgodni spavač) osuđen je zbog ubistva deset žena u razdoblju između 1985. i 2007 godine na području Los Angelesa. Policija sumnja da je odgovoran za još najmanje 15 ubistava koje mu nisu uspjeli dokazati na suđenju.

Franklin je bivši smetljar koji je u jednom trenutku čak radio kao mehaničar za policijske snage Los Angelesa, a njegove mete bile su one žene kojima niko nije mogao ili nije htio pomoći – ovisnice o teškim drogama i prostitutke. Svoje žrtve, u rasponu godina između 15 i 35 godina, Franklin je ili upucao ili zadavio, a njihova tijela bi bacao u uličice blizu svog doma.

Tokom presude, Franklin je šutio, dok su porodice žrtava nakon presude plakale, a neki uzviknuli “Hvala Bogu” i “Amen”.

– Moja želja je da provede ostatak svojih dana u ćeliji, koja će biti njegova vreća za smeće – rekla je majka jedne od žrtava.

Razlog zašto je Franklin toliko dugo izmicao policiji je prava epidemija ovisnosti o cracku na području Los Angelesa 80-ih i 90-ih godina, kao i činjenica da je tada na tom području bilo još troje aktivnih serijskih ubica. Franklin je napokon uhapšen 2010. godine kada je njegov DNA odgovarao onome pronađenom na jednoj od žrtava.

Related posts