Smrt u centru Rake: Gledala sam kako Samru iz Bosne ubijaju čekićem

Kadiza Sultana, jedna od tri tinejdžerke koje su prošle godine napustile London da bi se priključili Islamskoj državi, poginula je u vazdušnim udarima u Siriji. Kadiza je pokušala da pobjegne od Islamske države kada je prisustvovala sceni javnog premlaćivanja Samre Kešinović (17), djevojčice iz BiH koja se takođe pridružila džihadistima u Siriji.

Kadiza Sultana (16) je sa još dvije drugarice u februaru 2015. otišla da se pridruži ekstremističkoj organizaciji, a britanski mediji prenose da je odlučila da pobjegne nakon što je prisustvovala “jezivim scenama”.

Naime, ona je u centru Rake gledala kako terorist do smrti tuku Samru Kešinović, austrijsku tinejdžerku bosanskog porijekla, koja je izjavila da želi da se vrati kući, prenosi Daily Mail.

Kao i mnoge djevojčice kojima su teroristi isprali mozak i namamili ih u Siriju, Samra je ubrzo uvidjela da život u kalifatu nije onakav kakvim ga je zamišljala. Služilaje kao seksualna robinja novim borcima, a završila je tragično – premlaćivanjem čekićem.

Porodica britanske djevojčice saznala je prije nekoliko sedmica u Raki da je Kadiza Sultana poginula, rekao je advokat Tasnime Akunjee.

– Kadiza je odlučila da pobjegne odmah nakon što je djevojčica iz Austrije uhvaćena u istom pokušaju, nakon čega je brutalno pogubljena u javnosti. Ukoliko ISIS sazna da hoćete da pobjegnete i uhvati vas, bit ćete surovo kažnjeni – rekao je Akunjee.

Kadiza je veoma brzo postala svesna kakvom se osinjaku pridružila, i pokušavala je da pobjegne. Kontaktirala je svoju porodicu i rekla kako se kaje i želi da se vrati, jer je Islamska država “leglo zveijri”.

– Nažalost, očekivali smo da će se nešto ovako kad-tad desiti. Makar znamo da je sada sigurno na boljem mjestu – rekla je njena sestra Halima.

Kadiza Sultana je godinu i po dana živjela među teroristima u Siriji, gdje je otišla sa drugaricama Amirom Abaseom i Shamimom Begum, i to kada su imale samo 15 godina.

Sultana je poginula, ali su njene drugarice i dalje uz teroriste.

One su u Siriju otišle kako bi se udale za džihadiste koji su ih vrbovali putem interneta. Kadiza se udala za somalijskog teroristu koji je čak imao i američki pasoš, a poginuo je u vazdušnom napadu krajem prošle godine.

Related posts