Slovenski stolar napravio drvenu repliku legendarnog Forda T

Slovenski stolar Marko Kveder izradio je drvenu repliku legendarnog Forda T, jedinu takvu u svijetu, prema nacrtima originalnog vozila iz 1919. godine, koje je kupio u SAD-u.

Automobil je u voznom stanju iako još nije registriran, navode slovenski mediji. Vješti i svestrani drvodjelac iz sela Rafolč pri Lukovici svojim je podvigom želio, između ostalog, pokazati sposobnosti i ideje slovenskih obrtnika, a od ideje do realizacije trebalo mu je po vlastitim riječima više od 4 godine. Svi drveni dijelovi na vozilu su iz domaćeg materijala iz slovenskih šuma.

Skupljanje potrebnog materijala, izrada kalupa i rezbarenje svih dijelova fordove replike trajalo je 4 godine, a montaža i dovršenje šest mjeseci, a oko 70 posto vozila je od drveta.

Dio kabine je napravljen od masivnog drveta, armaturna ploča od orahovine, dok su kovinski dijelovi samo karoserija, motor i poklopac motora. Pri nabavci i ugradnji motora i metalnih dijelova drvodjelcu su pomagali lokalni kovač i jedan automehaničar.

Kveder kaže da je automobil napravio za sebe, ali bi kupca, ako bi se na to odlučio, tražio u inostranstvu, jer u Sloveniji ne vidi pravog interesa.

Nakon dobijanja homologizacije i potvrde da auto, koji je već iskušan na pokusnom poligonu, može na cestu, vozilo bi moglo dostići brzinu od 60-ak kilometara na sat, dok ponosni vlasnik o cijeni koju bi mogao postići ne želi ni govoriti, prenosi Fena.

(Faktor.ba, Foto: Hrt.hr)

Related posts