Slike Bihaća u parlamentu Velike Britanije

Dušanu Kecmanu, fotografu iz Banje Luke, pripala je čast da onu ljepšu stranu naše zemlje, kroz svoje fotografije prikaže u Londonu.

U parlamentu Ujedinjenog Kralje-vstva u Londonu u ponedjeljak je otvorena izložba banjalučkog fotografa Dušana Kecmana pod naslovom “B&H, Beautiful”.

Ovu izložbu kandidovao je ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković, a podržala poslanica britanskog Parlamenta Karen Lumley. Među 20 aplikacija koje su kandidovane ove godine izabrana je upravo ova, na glasanju svih britanskih parlamentaraca u junu ove godine. Kecmanova izložba predstavljena je u okviru projekta Upper Waiting Hall Exhibition.

Autor se predstavio s 37 fotografija i deset rolapa sa aviosnimcima BiH. Članovi britanskog parlamenta i Doma lordova imaju pred sobom fotopriču o prirodnim ljepotama naše zemlje, koja baca na nju jedno potpuno drugačije svjetlo. Pored prirodnih ljepota, Kecman je za ovu priliku postavio i snimke starih tvrđava ili utvrda iz srednjeg vijeka i još starijih, s ciljem podsjećanja na njihovu važnost u doba kada su imale funkciju kapetanija. Taj ustroj kapetanija, vrijedan za održavanje civilne vlasti u to vrijeme, još 300 godina kasnije zadržale su i Osmanlije.

Na snimcima utvrda su Bijela tabija u Sarajevu, Kastel u Banjoj Luci, tvrđava Jajce sa vodopadom, Počitelj, Vranduk, Maglaj, Tešanj, Ostrožac kod Bihaća, Bjelaj kod Bosanskog Petrovca, Sokolac kod Bihaća, Travnik i Bihać grad iz 1260. godine.

Treba istaći i da je Dušan Kecman prvi fotograf koji izlaže u ovom prostoru, što je velika čast i za njega kao autora, ali i za BiH kao državu.

Dušan Kecman član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i dugi niz godina se bavi umjetničkom fotografijom kojom predstavlja prirodne i kulturne znamenitosti BiH. Njegove fotografije vidjeli su, između ostalih, i stanovnici Istanbula, a bile su izložene i u sjedištu Evropskog parlamenta u Bruxellesu.

oslobodjenje.ba

Related posts