Skandal na Ostrvu: Trener me silovao više od 50 puta

Još dvojica bivših engleskih fudbalera rekli su u petak da su ih kao dječake seksualno zlostavljali treneri klubova.

Jason Dunford i Chris Unsworth rekli su za BBC da ih je kao djecu zlostvljao tadašnji trener kluba Crew Alexandra Barry Bennell. Oni su naveli da o tome nikada nikome nisu pričali.

Nekoliko bivših fudbalera su nedavno priznali da su ih kao dječake treneri klubova seksualno zlostavljali.

Barry Bennell (62) je 1998. godine bio u zatvoru zbog seksualnih prekršaja nad djecom, a prošle godine je ponovo uhapšen i dobio je novu zatvorsku kaznu.

On je u SAD služio četvorogodišnju zatvorsku kaznu, a 2015. godine dobio je dvije godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja jednog dječaka u trening kampu u Maklesfildu, ali sada nije u zatvoru.

Nakon navoda o zlostavljanju otvorena je hitna telefonska linija, koja je za dva sata dobila više od 50 poziva.

List Guardian prenio je da je još jedan neimenovani bivši fudbaler kontaktirao policiju i rekao da ga je zlostavljao bivši trener omladinskog tima Newcastlea.

Chris Unsworth rekao je da se odrekao prava na anonimnost kada mu je djevojka pokazala intervju bivšeg igrača Crewa Andyja Woodwarda.

Woodward je prošle sedmice optužio Bennell da ga je seksualno zlostavljao i postao je prvi igrač koji je to javno rekao.

“Do tada nikome, nikada to nisam rekao. To sam juče saopštio i porodici. Otkriti tako nešto je oslobađajuće”, naveo je on.

Unsworth je igrao za mladi tim Manchester Cityja kod Benella, a zatim je sa tim trenerom kao 12-godišnjak prešao u Crew. On je rekao da je u nekoliko navrata bio u Benellovoj kući, a da je trener nekada u svom krevetu imao i po dvojicu ili trojicu dječaka istovremeno i zlostavljao ih je.

“O tome nikada nismo razgovarali međusobno. Silovao me je između 50 i 100 puta”, rekao je Unsworth.

On je napustio fudbal sa 16 godina i postao je profesionalni golfer.

Jason Dunford rekao je da je bio u jednom ljetnom kampu, posle osvajanja nekog fudbalskog takmičenja, kada je Benell pokušao da ga dodirne u krevetu.

“Rekao sam mu da me pusti. Nakon toga je počeo da me muči, izbacio me iz tima, rekao mi je da ću igrati, ali me je pred utakmicu izbacio”, rekao je on.

Dunford je otišao iz Cityja i prešao u drugi klub, gdje je, kako je rekao, trener pokušao da ga zlostavlja.

“Dvojica igrača i ja ležali smo u istom krevetu, on je pokušao da me dodirne, ali sam odgurnuo njegovu ruku. Kada sam se kasnije probudio, vidio sam da je trener dirao jednog od dječaka”, naveo je on.

Dunford je dvije sedmice posle toga napustio klub, a sada je dao izjavu u policiji.

Policija u Češiru saopštila je da je 11 muškaraca dalo izjavu o navodnom zlostavljanju nakon izjave Woodwarda, uključujući i bivšeg igrača Crewa Steve Waltersa, koji je rekao da ga je Benell zlostavljao kada je imao 13 ili 14 godina.

“Završetak priče je za mene važan. Mladi dječak ode u klub da igra fudbal, a ne da upropasti svoj život. Ko god je odgovoran, mora da plati za to, pošto nas je više od jednoga”, rekao je Walters i dodao da ide na savjetovanja pošto ima problema sa spavanjem i košmarima.

On je naveo da se njegovo ime stalno pojavljivalo u pričama o zlostavljanju, da ga je policija tri puta ispitivala o tome, ali da je uvijek negirao.

“Mislio sam da i dalje imam šansu u fudbalu, zbog toga sam rekao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Walters.

Related posts