Sjećanje na posljednju bosansku kraljicu Katarinu: Pohod na Bobovac i molitva za domovinu BiH

U subotu je održan petnaesti molitveni dan za domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i trinaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i policijskih snaga.

Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed govorio je monsinjor Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, javila je Katolička tiskovna agencija.

– Danas, kad smo okupljeni u molitvi za domovinu, najveće naše djelo milosrđa koje uopće možemo izvršiti za nju, zove se odgovornost: za svakoga čovjeka, za napredak, za savjesno vršenje službe koju obnašamo, za dostojanstvo, za prava i dužnosti, za izgradnju društvene sloge, međusobnoga razumijevanja i uvažavanja – kazao je u svojoj propovjedi mons. Vukšić.

Dodao je kako je zadatak svakog katolika i kršćana da svojim životom, svojim primjerom, oponaša i predstavlja Isusa u svijetu.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

U pozivu upućenom 2002. godine, kardinal Puljić pozvao je sve svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Inače, u pohodu na Bobovac učešće su uzeli i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenica predjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, brojni pripadnici OS BiH, na čelu s načelnikom Glavnog štaba OS BiH general pukovnikom Antom Jelečem, kao i mnoštvo drugih predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti i institucija.

(Faktor.ba; Foto: MO BiH)

Related posts