SIPA u akciji protiv trgovaca ljudima: Djevojke iskorištavali za seksualne usluge u BiH, Austriji i Njemačkoj

Po nalogu Tužilaštva BiH policijski djelatnici SIPA od jutros lišavaju slobode i vrše pretrese u akcijama kodnog naziva “Twins” i “Pismo”.

Aktivnosti se realiziraju u koordinaciji i istovremeno na području BiH, Srbije, Njemačke i Austrije.

Predmeti u kojima istragu vodi tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH rezultat su višemjesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

Prikupljeni su dokazi da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili kaznena djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine. Do sada je identificiran veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada eura.

U akciji u BiH, na području Sarajeva, lišeno je slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istovremeno lišene slobode tri osumnjičene osobe.

Tužilaštvo BiH i SIPA, zajedno sa partnerima iz zemalja EU pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala, navodi se u saopćenju te dodaje da će osumnjičeni u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

klix.ba

Related posts