SIPA presrela isporuku oružja za Zagreb: Šta su kriminalci namjeravali uraditi sa 120 kg žive

U policijskoj akciji Sunce koju je SIPA provela jučer uhapšene su četiri osobe, a na sedam lokacija koje su pretresene zaplijenjena je veća količina oružja i droge.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao Vahidin Šahinpašić, vođa Odjela za organizirani kriminal SIPA-e, među uhapšenima je jedan državljanin Srbije, dok su tri državljanina naše zemlje.

Za dvije osobe koje imaju državljanstvo Hrvatske još se traga. Svi su, kaže Šahinpašić, poznati policiji odranije po teškim krivičnim djelima. Istakao je da se spomenuta akcija nikako ne dovodi u vezu sa terorizmom.

– U ovoj akciji razbijena je organizirana kriminalna grupa koja je djelovala druži vremenski period na području Sarajeva i šire i to tako što je skladištila drogu, oružje i kao takvu prodavala u zemljama Evropske unije – kazao je Šahinpašić ističući da je SIPA u posljednjem mjesecu izvela 7 akcija.

Prema njegovim riječima, radeći na ovom slučaju, SIPA je presrela dvije isporuke oružja i droge na putu prema Zagrebu. Dio te zaplijenjene robe danas nije izložen.

Šahinpašić je istakao da je zaplijenjeno deset kilograma TNT eksploziva, zaplijenjeni su trotilski meci, osam elektronskih detonatoskih kapisli, sporogoreći štapin, četiri automatske puške, optički nišan, tri pištolja i veća količina streljiva.

– Kada je u pitanju droga, zaplijenjeno je tri kilograma spida, 10 kilograma skanka, pola kilograma heroina i uzorci droge koji asociraju na kokain. Osim toga zaplijenjeno je i 120 kilograma žive koja se nalazi u aluminijskim materijama koja može služiti za nanošenje zla. Oduzeti su i telefoni i jedno vozilo – kazao je Šahinpašić.

Govoreći o akcijama koje je Agencija za istrage i zaštitu provela u posljednjem mjesecu, naglašeno je kako je u nastavku akcije Damask uhapšena jedna osoba koja je boravila na području Sirije, a koja se po povratku u našu zemlju dugo krila u šumi u okolini Zenice. Kod njega je pronađeno oružje i bombe.

Kako je istakao Šahinpašić, u akcijama koje su provedene u posljednjem mjesecu uhapšeno je ukupno 39 osoba.

– U Foči smo u akciji koju smo proveli pronašli šest zolja i drugo vojno naoružanje i opremu kao i u predmetu valuta. U akciji Blok uhapsili smo šest osoba, u akciji Urban sedam osoba dok je u akciji Ringišpil privedeno 17 osumnjičenih – kazao je Šahinpašić.

Pojasnio je da je su svi osumnjičeni predati nadležnom tužilaštvu, no nije imao odogovor na pitanje koliko je osoba okončalo u pritvoru, odnosno pod istragom.

/faktor.ba

Related posts